Денислав Коджабашев преследва мечтите си въпреки предизвикателствата, пред които е изправен по рождение

По темата

В новия епизод на рубриката "Другата игра" на Деян Веселинов герой е Денислав Коджабашев - един мъж-вдъхновител, който не може да бъде сломен от нищо и който преследва мечтите си, въпреки предизвикателствата, пред които е изправен по рождение.

Коджабашев е роден с липса на дясна длан, но въпреки това е сред най-добрите играчи по тенис на маса - на 25 години той вече е двукратен вицеевропейски шампион и с пето място на Параолимпийските игри в Рио.

"Роден съм с липса на дясна длан. Ръката се оплита около пъпната връв и спира растежа. Така съм се родил", споделя Коджабашев.

"Било ми е интересно дали ще мога да карам кола. В началото ми беше трудно и странно, но с времето се научих. Като дете съм си задавал въпроса защо съм се родил по този начин. Но не ми се е получило като комплекс. Хората около мен са били много човечни. Справям се с абсолютно всичко. Не мога да свиря на флейта, но това не е проблем", разказа той. 

"От 13-годишен съм национален състезател. Спечелих първия си турнир в Унгария, на втория ми турнир в Словения победих всички от второ до осмо място, победих параолимпийския шампион сега", добави той. 

"В тениса на маса средствата не са толкова колкото в големите спортове. Състезавам се в първенствата на Гърция, Франция и България. Това са много пътувания, но в избора на успеха съм намерил начин. Имам много разходи, но намираш баланса между нещата. Предлагали са ми от няколко държави да сменя гражданство и да се състезавам за тях. Няма как да предадеш родината си в името на едни хартийки", каза още Коджабашев. 

"Много често съм разсъждавал на темата дали човекът с увреждания се ражда с някаква мисия. Според мен всеки има мисия. Правилен път винаги има, просто не е лесно. Чувствам се като вдъхновител. Били сме в центрове за хора с ментални увреждания."

"В личен план амбицията ми е да направя едно прекрасно семейство и да направя децата си прекрасни спортисти. Надявам се хората с увреждания да се чувстват добре у нас. Ще направя всичко възможно да го променя", допълни Коджабашев.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.