Те получават абсолютно мнозинство в регионалния парламент

Сепаратистите се връщат на власт в Каталуния. Те печелят достатъчно гласове на проведените в четвъртък регионални избори, за да си върнат мнозинството в парламента. Губят обаче подкрепа в сравнение с предишните избори през 2015 г. 

РЕШАВАЩ ДЕН: Над 5 млн. души гласуват на предсрочни избори в Каталуния

Най-голямата политическа формация в каталунския парламент става партията "Гражданите", която се бори Испания да остане единна.

Трите сепаратистки партии ще разполагат с общо 70 депутати, което им осигурява отново абсолютно мнозинство в регионалния парламент. 

Резултатът остави повече въпроси, отколкото отговори за бъдещето на испанската автономна област, където дългогодишният тласък за независимост доведе до челен сблъсък с испанското правителство преди два месеца.

Най-малката каталунска община даде предимство на независимостта

Вчерашният вот е удар за испанския министър-председател Мариано Рахой, който разпусна каталунския кабинет и обяви предсрочни избори с надеждата да не позволи на сепаратистите да се върнат на власт, уточнява БТА.

Вместо това изходът от изборите бе в полза на беглеца и бивш каталунски лидер Карлес Пучдемон, който води кампания от Белгия, където избяга от съдебно разследване в родината си заради опита да откъсне Каталуния от Испания. Разследването би могло да доведе до обвинения в бунт и противодържавна подривна дейност, които могат да го вкарат за десетки години в затвора.

Най-малката каталунска община даде предимство на независимостта

Другият голям победител беше Инес Аримадас, водещият кандидат на поддръжниците на оставането на Каталуния в кралството. Взимайки 25 процента от гласовете, пробизнес партията й "Гражданите" спечели 37 места, които я правят най-голямата фракция в 135-местното регионално събрание.

Но партиите, искащи независимост - Пучдемоновата "Заедно за Каталуния", "Републиканска левица на Каталуния" на вкарания в затвора бивш каталунски вицепремиер Ориол Жункерас и антикапиталистическата "Кандидатура за народно единство" - общо спечелиха 70 места, с две над необходимата бройка за мнозинство, но също така две по-малко, отколкото имаха в предишния парламент. Трите групи не успяха да спечелят мнозинството от гласовете, тъй като получиха 48 процента.

"Гражданите" и другите формации, противници на отцепването на Каталуния - Испанската социалистическа работническа партия, "Каталуния заедно" и Народната партия - събират общо 52 на сто от гласовете.

Избирателната активност беше рекордна - близо 82% от имащите право да гласуват 5,5 милиона избиратели отидоха о урните урните. 

Все повече анализатори коментират, че е напълно възможно скоро да се стигне до нови предсрочни избори.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.