Те поставиха на изпитание политическите системи в много държави

Светът не беше спокойно място през 2017 г. От една страна, Европейският съюз изживява своя кръстопът – ще се разпадне или не, ще издържат ли големите икономики. Имаше избори по света, които поставиха на изпитание политическите системи в много държави, нов президент на Америка. Всеки пост в Тwitter на Доналд Тръмп скандализира, а политическите му решения – като признаването на Йерусалим за столица, предизвика сблъсъци в Близкия изток.

Време за избори

САЩ

В началото на годината Доналд Тръмп пое поста президент на САЩ. Още преди да е изминал и ден вече имаше първи спор. Той отрече, че церемонията е била по-слабо посетена от встъпването в длъжност на Барак Обама и обвини, че медиите пишат „фалшиви новини”. Със злонамерено отношение на медиите или политическите му противници милиардерът обяснява и течащото голямо разследване дали кампанията му е имала незаконни контакти с Русия. Някои от опитите за изпълнение на предизборните обещания доведоха до протести в десетки страни в света. Едно от тях е едноличното решение Йерусалим да бъде обявен за столица на Израел. Обявеното изтегляне на Вашингтон от Парижкото споразумение за борба с климатичните промени беше друго решение, което накара целият свят да критикува Доналд Тръмп.

Нови съмнения за руска намеса в изборите в САЩ

Каталуния

Политическото ръководство на испанската област Каталуния проведе референдум за независимост въпреки забраната на съда. Твърдата намеса на властите в Мадрид доведе до сблъсъци и насилие. Привържениците на независимостта на Каталуния обявиха победа. Привържениците на Единството на Испания заговориха за държавна измяна. Повече от 10 каталунски политици се оказаха в ареста, а президентът на областта Карлес Пучдемон избяга в Белгия. Мадрид пое директното управление на Каталуния и обяви избори. Сепаратистите бяха допуснати до участие и резултатът беше в тяхна полза. Мнозинство и в новия парламент след рекордна избирателна активност.

КАТАЛУНИЯ РЕШИ: Сепаратистите в Испания отново на власт (ОБЗОР)

Франция

2017 г. донесе малко светлина, макар и бледа, в Европейския тунел. Еманюел Макрон буквално изригна по време на президентските избори във Франция. За първи път класическата левица и десница не стигнаха до втория тур. Един срещу друг се изправиха убеденият европеец Макрон и крайнодясната Марин льо Пен. На 39 години Макрон стана най-младият президент в историята на Франци. Огромен интерес предизвика и личният му живот, а с 24 години по-възрастната му съпруга Брижит се превърна в истинска звезда.

Рекорден спад на доверието в Еманюел Макрон

Германия

Парламентарните избори в Германия донесоха всичко друго, но не и облекчение. Християндемократите спечелиха за четвърти пореден път, но гласовете не стигнаха, за да може Ангела Меркел да състави самостоятелно правителство. Досегашните й партньори – Социалдемократите от голямата коалиция, решиха да останат в опозиция. За първи път в Бундестага влезе крайнодясната Алтернатива за Германия. Меркел не успя да състави така наречената „Коалиция Ямайка” със Зелените и Свободните демократи. За да се избегнат нови избори и опасността от още по-добър резултат на крайната десница, Социалдемократите на Мартин Шулц преразгледаха решението си да останат в опозиция.

ТЕЖКИ ПРЕГОВОРИ: Меркел и Шулц разговарят за формиране на коалиция

Турция

В Турция годината ще бъде запомнена с референдум за увеличаване правата на президента Реджеп Ердоган, проведен при продължаващо извънредно положение, въведено след опита за държавен преврат през миналата година. През април турците гласуваха за 18 конституционни поправки, които превърнаха страната от парламентарна демокрация в президентска република. Така правомощията на Ердоган бяха увеличени драстично, а опозицията изрази опасения, че страната се превръща в авторитарна. Така победителят на президентските избори през 2019 г. в Турция ще получи пълен контрол върху правителството, с което ще бъде сложен край на сегашната система на парламентарна демокрация.

ЕДНОЛИЧНА ВЛАСТ В ТУРЦИЯ: Докъде ще стигне Ердоган?

Коментар на бившия дипломат в Америка Елена Поптодорова и анализатора на „Блумбърг” Кузман Илиев гледайте във видеото.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.