Операцията е проведена в югоизточната провинция Сирит

Силите за сигурност на Турция проведоха операция по задържането на 31 действащи военни, заподозрени във връзки с организацията ФЕТО („Терористична организация на фетхулахистите”), обвинявана за организирането на опита за държавен преврат в Турция през 2016, информира в. „Хюриет”, цитиран от БГНЕС. 

Ердоган обвини САЩ в подкрепа за Гюлен и преврата от 2016 г.

По данни на вестника, задържаните са офицери. Операцията е проведена в югоизточната провинция Сирит.

През декември м.г. турските власти уволниха заради подозрения за връзки с ФЕТО над 2 700 служители на министерства и ведомства, сред които бяха 637 военни и над 400 служители на главното управление на Жандармерията.

Турция уволни 2 756 държавни служители

На 15 юли 2016 група офицери и войници направиха опит за държавен преврат в Турция. Загинаха 250 души, без да се броят заговорниците, а над 2000 бяха ранени. За подготовката на пуча и опита за преврат Анкара обвинява ислямския проповедник Фетхулах Гюлен, който от 1999 живее в САЩ, и свързаната с него ФЕТО.

ЕС реже със 105 млн. евро средствата за Турция

От края на юли м.г. започнаха мерки за противодействие на заговорниците и мащабна чистка в държавния апарат и армията, която продължава и досега. До момента над 100 хиляди военни са били уволнени или отстранени. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.