Част от тях обърнаха внимание на речта на Доналд Туск

България е във фокуса на световните медии. Над 50 журналисти от цял свят отразяват началото на българското председателство.

„България се наслаждава на прегръдките на Съюза”. С това заглавие „Ройтерс” обобщава официалното откриване на родното председателство. 

Доналд Туск изнесе речта си на български, рецитира Вазов (ВИДЕО)

В другата крайност е репортаж на телевизия АРД. Медията  подчертава, че страната ни е в ръцете на корупцията.

Повече от 40 години Кевин Конли е кореспондент на Би Би Си. От корупцията не се изненадва.

„Това не е нещо уникално за България! Разбира се, че всички ние сме чували истории за престъпления, за корупция, но сами чухте какво каза Жан Клод Юнкер - всяко едно общество има корупция, въпросът е как хората разсъждават”, коментира Кевин Конли.

За първи път посещава България по времето на Тодор Живков.

„Дори и тогава България беше различната държава от всички от комунистически страни. Впечатляващо е! Виждам една огромна политическа промяна. Дори и Министерският съвет. Сградата е същата - комунистическа, но атмосферата е различна. Хората забравят бързо, българите са напълно свободни, могат да пътуват. Вълнуващо е за човек, който помни миналото”, коментира Конли.

Общо над 50 са световни медии, които отразяват българското председателство. Част от журналистите успяха лично да се срещнат и с премиера Борисов. А снимката на Петър Жерявич, например, стана хит в социалните мрежи.  

Респект и възторг в мрежата след речта на Доналд Туск на български език

„Борисов има голям опит не само в България, но и в Европа. Въпреки проблемите, които имате, смятам, че председателството ще е успешно. Всички знаем за   корупцията. Постоянно чуваме различни мнения. Много работа ви чака, искате да станете част от Шенген, трябва да се борите и с нелегалните бежанци”, коментира Петър Жерявич, кореспондент за Брюксел от Словения.

Именно на подкрепата за Шенген обръщат внимание и от „Евронюз”.

В поредица от статии за България, "Файненшъл Таймс" предупреждава, че приоритетът ни за Западните Балкани може да не е по вкуса на партньорите ни в Европа. Причината - Франция и Германия са насочили вниманието си върху по-тясното интегриране между страните от Еврозоната.

Под заглавие „България се мъчи да достигне европейските стандарти”, френският "Льо Монд" отбелязва, че въпреки стабилния растеж, страната ни остава подкопана от много структурни проблеми и че най-бедната от 28-те страни членки трябва да се справи с горещи въпроси като приемането на мигранти и Brexit. 

В десетина протеста българите поискаха подобряване на жизненото равнище и се обявиха срещу корупцията, пише пък френският "Фигаро". 

Част от европейските медии обърнаха внимание и на факта, че по време на официалната церемония по откриването на българското председателство, Доналд Туск говори на български език и дори цитира стихотворение на Иван Вазов. 

Световните прожектори ще бъдат насочени към България до неделя. 

ВСИЧКО ЗА ЕВРОПРЕДСЕДАТЕЛСТВОТО ЧЕТЕТЕ ТУК

Репортер: Антоанета Николова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.