Председателят на ЕК отбеляза, че страната им прогресира бързо

Не казвам непременно, че България трябва да е следващият член на Еврозоната, но тя има пълно право да се присъедини”. Това заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер на официалната пресконференция след срещите му с премиера Бойко Борисов и президент Румен Радев в петък.

ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯТА ГЛЕДАЙТЕ ТУК

„Откакто съм председател на ЕК, аз винаги съм заявявал, че България трябва да се присъедини към Еврозоната, но не смятам, че досега са изпълнени всички условия това да се случи. Ние искаме да видим България и в Шенген, но предстоят още обсъждания по темата”, каза още Юнкер. 

Страната ви върви в правилната посока. Безработицата спада, а прогресът е много бърз”, каза още Юнкер.

Юнкер към Борисов: Вашият приоритет - Западните Балкани, е и наш приоритет (ВИДЕО+СНИМКИ)

Юнкер коментира и критиките към България по отношение на борбата с корупцията. „Има проблеми с корупцията в България и в други страни от ЕС, но аз виждам, че България предприема мерки за борба с корупцията и аз съм уверен, че този проблем ще може да бъде разрешен. За мен България не е напълно корумпирана държава”. 

Той подчерта, че работата по изготвянето на финансовата рамка на Европейския съюз не бива да се бави.

Юнкер за пореден път изрази задоволството си от факта, че България определя бъдещето на Западните Балкани като един от основните приоритети на своето европредседателство.

„Отношенията с Турция остават изключително важно за ЕС като цяло, но Турция е страна, която се отдалечава от своите предишни европейски амбиции”, коментира още Юнкер и уточни: „Ще следим действията на Турция през следващите месеци”. 

ЦЯЛАТА ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ НА ЮНКЕР И БОРИСОВ ВИЖТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА ЕВРОПРЕДСЕДАТЕЛСТВОТО ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.