Вълна от реакции след речта на Доналд Туск при откриването на европредседателството

Вълна от реакции след речта на Доналд Туск при откриването на българското европредседателство. Ръководителят на Европейския съвет заговори на български, цитира Иван Вазов и показа познания по българска история.

За речта на Доналд Туск му е помагал съветникът му – ирландецът Хюго Брейди. Той е човекът, който пише речите му. Учил журналистика, икономика и право, Брейди е бил съветник на много европейски политици и дипломати.

Кой стои зад речта на Доналд Туск?

„Вашето председателство ще бъде толкова резултатно, колкото преди четвърт век беше Христо Стоичков в Световната купа. С министър-председател, който би могъл да сплаши не един тракийски воин, ще се справите”, заяви Туск.

„Каза, разбира се, много дипломатично, това, което всички знаят: управлява ви нещо средно между футболист и тракийски воин. На всичко отгоре го каза по начин, по който всички останаха доволни. Успя да вдъхне достатъчно любов към България и гордост у българите”, заяви пиар експертът Арман Бабикян.

За сравнение Доналд Туск така и не заговаря на местния език, когато Естония поема председателството преди половин година. Според експертите по пиар, зад българската реч на поляка Туск „прозира” и стабилната политика на Полша спрямо България. Политика, която кара целия полски дипломатически корпус в София да рецитира наши стихове за трети март преди две години.

Полски дипломати четат произведения от българската класика (ВИДЕО)

„Вие сте наследниците на Спартак”, заяви Туск в речта си.

„Преведено от дипломатически език – това означава: престанете да благодарите на ЕС, на Русия – освободителката, и на Съединените щати. Вие си извоювахте всичко сами”, обяснява Арман Бабикян.

Респект и възторг в мрежата след речта на Доналд Туск на български

„Още повече не трябва да забравяме, че българският е наследник на един от 4-те литургични езика. Той не е обикновен език”, коментира доц. Диляна Денчева, преподавател по полски език, СУ „Св. Климент Охридски”.

Доналд Туск изнесе речта си на български, рецитира Вазов (ВИДЕО)

Необикновен и, оказва се, доста труден за поляците. Туск никога не е учил български. За разлика от Якуб, който идва у нас за пети път.

„Мисля, че му беше трудно заради ударенията, които за нас са много трудни и не можем да ги разберем. Вече се отчайвам, че никога няма да науча български така, както искам”, заявява Якуб Карбовничак.

Въпреки че България и Полша имат много допирни точки в историята, днес поляците не познават България, смята Якуб.

„България за поляците е преди всичко курорт. Мисля, че не съм обективен спрямо вашата страна и ако някой ме пита за България, аз се чувствам като малка част от вас”, коментира Якуб.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.