Целта е повишаване на интереса към специалностите, от които ще има най-голяма нужда пазара на труда

Безплатно обучение в университет срещу недостига на кадри. Идеята е на министерството на образованието. А целта - повишаване на интереса към специалностите, от които ще има най-голяма нужда пазара на труда в бъдеще.   

Броени месеци преди кандидат-студентските изпити Петър вече е направил своя избор.

„Арабистика, кореистика, японистика или китаистика”, казва кандидат-студентът Петър.

Другата му мечта е да бъде учител.

Кабинетът отпусна още 10 милиона лева за Софийския университет

„Но въпреки, че е много интересна работа самият стрес и самата заплата ме отказаха”, добавя Петър.

Твърди обаче, че ако дипломата по педагогика стане безплатна, ще има мотивация да сбъдне мечтата си. Педагогиката не е единствената специалност, в която семестриалните такси могат да отпаднат напълно. С приоритет са още 8 направления.

„Математика, химически науки, физически науки, религия, материали и материалознание. За тях няма да има ограничения в приема”, каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

А държавното финансиране за други 15 неприоритетни специалности могат изцяло да бъдат спрени. Като "Икономика" и "Администрация и управление". Висшите училища, в които не бъде утвърден държавен прием, ще могат да продължат да обучават студенти по тези специалности, но платено.

Коя специалност осигурява заплата от 3500 лв.?

„Тези, в които бих казал, че в най-голяма степен избуя и се увеличи през последните 20 години нерационалното търсене на висше образование - търсене заради самото висше образование, не заради реализацията”, добави министър Красимир Вълчев.

От Съвета на ректорите подкрепят идеята. Промени ще има и при евростипендиите. Парите за тях вече ще се осигуряват от хазната, а ректорите ще решават какъв да е размерът им и на колко студенти да се дават.

Допълнително ще бъдат финансирани и филиалите на университети в бедни региони на страната като Враца, Видин, Смолян и Кърджали - с цел висшето обучение там да се съхрани.

А междувременно стана ясно, че нито едно висше училище у нас не е успяло да запълни план-приема си през настоящата учебна година.

КАРИЕРА ОТ БЪДЕЩЕТО: Ще изчезнат ли традиционните професии?

Запазва се тенденцията университетите да обявяват повече свободни места от броя на учениците, излизащи от училищата. Празни на академичната скамейка са останали близо 23 000 места в цялата страна.

Незаетите места в Софийския университет „Св. Климент Охридски” са 1500 или около една четвърт от предварително планираните близо 7000.

Рекорд обаче имаме в Икономическия университет във Варна. Нереализиран там е останал почти половината от план-приема - това са близо 2000 празни студентски места.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.