Вирусът нанесе щети в цял свят, включително Русия и Украйна

Централното разузнавателно управление на САЩ смята, че компютърният вирус NotPetya, атакувал преди половин година редица компании и организации в Русия и Украйна, „с висока степен на вероятност” може да е бил създаден в руското Главно разузнавателно управление (ГРУ), съобщи в. „Вашингтон поуст” като се позова на източници, запознати със секретни доклади на американското разузнаване.

Какво се очаква от нас в областта на дигитализацията?

Изданието посочва, че от ЦРУ са отказали коментар на тази информация.

На 27 юни 2017 зловреден вирус, който блокира достъпа до данни и изисква превеждане на пари за деблокирането, атакува десетки енергийни, телекомуникационни и финансови компании и организации в Русия и Украйна, а след това се разпространи в целия свят, предава ТАСС, цитирана от БГНЕС.

Хакери фалираха борса за биткойни в Южна Корея

Експерти от фирмата Group-IB, специализирана в компютърна сигурност и защита от кибер заплахи, посочиха като виновник за атаката вируса Petya, който не позволява зареждането на операционната система, блокира компютрите и изисква откуп от 300 долара в криптовалутата биткойни.

Съвременният Big Brither – технологиите и рисковете

По-късно в руската „Лаборатория Касперски” стигнаха до извод, че светът се е сблъскал с нов зловреден вирус, а компанията го нарече NotPetya.

НОВ КОМПЮТЪРЕН ВИРУС: Изпращат фалшиви имейли от ЕНЕРГО-ПРО

Руските власти многократно заявиха, че нямат отношение към мащабните кибер атаки, станали през последните години.

Глад за IT специалисти в цяла Европа

През юли 2017 прес секретарят на руския президент Дмитрий Песков нарече абсурдни обвиненията срещу Русия, че е замесена в организирането на кибер атаки срещу украински обекти.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.