Италиански и японски учени с нови открития

Учени от Миланския политехнически университет в Италия предполагат, че кухината, открита миналата година във вътрешността на Хеопсовата пирамида, е тронна зала, съобщи Лента, цитирана от БТА

ВИЖТЕ СНИМКИ ТУК

Във въпросната скрита камера може да има създаден от метеоритно желязо трон, който се е използвал в погребалния ритуал и според вярванията е трябвало да помогне на фараона да се отправи към задгробния живот.

Откриха глава на статуя на 4000 години в Египет

В края на миналата година археолози от Франция и Япония откриха 30-метрова кухина в Хеопсовата пирамида с помощта на мюонна радиография в рамките на проекта "Скан пирамидс". Методът на сканиране е базиран върху регистриране на минаващите през пирамидата потоци мюони - частици, които възникват при сблъсъци на космически лъчи със земната атмосфера и достигат повърхността на нашата планета. 

Зачестилите снеговалежи в Сахара свидетелстват за глобално затопляне (ВИДЕО+СНИМКИ)

Установено бе, че скритата камера се намира над Голямата галерия - коридори, които водят към гробницата на фараона. Това показва, че помещението вероятно е играло важна роля в погребалния ритуал. По думите на учените, то не е имало функция, свързана с намаляване на натиска върху Голямата галерия, тъй като при строежа сводовете й са били достатъчно укрепени.
В древни текстове, посветени на погребалния ритуал, се споменава, че след смъртта си фараонът трябва да седне на железен трон и с него да мине през "небесните двери".

Нови открития в египетската история (ВИДЕО)

Учените са на мнение, че тронът може да е бил създаден от метеоритно желязо. То било широко използвано от древните египтяни за производство на предмети, предназначени специално за владетели. 

Проклятието на фараоните ли пази гробницата и саркофага на Тутанкамон? (ВИДЕО)

Хеопсовата пирамида е построена преди повече от 4500 години и е единственото от Седемте чудеса на света, съхранено до наши дни.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.