Сирени огласиха всички градове на островите

Паника в Хавай заради погрешно изпратено съобщение за ядрена атака. Властите се извиниха, че включили алармите и изпратили SMS-и на десетки хиляди жители. Оказа се, че служител на агенцията за извънредни ситуации натиснал копчето за предупреждение по погрешка. 

ФАЛШИВА ТРЕВОГА: Съобщение за приближаваща ракета уплаши хората в Хавай

Сирените огласили всички градове на островите, а хората с мобилни телефони получили съобщение от властите със съдържание: "Балистична ракета лети към Хавай. Незабавно потърсете убежище. Това не е учение".

Много хора действително го направили, бягайки от плажовете в търсене на укритие. Скоро се разбрало, че тревогата  фалшива. По телевизията обявили, че тревогата е фалшива 18 минути по-късно. Но съобщението с корекцията дошло почти 40 минути след първото съобщение. 

Космическа ракета стресна хиляди американци (ВИДЕО)

Северна Корея отново изстреля балистична ракета (ВИДЕО)

Губернаторът на американския щат Хавай Дейвид Айдж определи случилото се като неприятно и заяви, че ще се направят подобрения така, че повече това да не се повтаря. 

"Знам, че това, което стана днес е абсолютно неприемливо. Много от гражданите бяха засегнати сериозно. Съжалявам за объркването, което предизвикахме и несгодите, които може да сте изпитали", заяви Айдж. Според губернатора, служителите в агенцията за извънредни ситуации работят на 3 смени и грешката е станала при предаването на поста между тях.

Много хора приели сигнала за истински, защото Хавай е една от американските територии най-близо до Северна Корея, а Вашингтон и Пхенян си разменят заплахи от месеци.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.