Почти във всяко село в областта се палят огньове и се гонят духове

Сурвакари гонят злото в Пернишко. Тази събота и неделя почти във всяко село в областта се палят огньове, а сурвакарски групи обикалят от къща на къща и гонят злите духове. 

СТАРЧЕВАТА: Кукерите гониха злите сили в Разлог (ВИДЕО)

Сурвакарските игри датират от дълбока древност по тези земи. Правят се за здраве, благополучие, плодородие и изгонване на злите духове. В Пернишко ритуалите увличат след себе си над 2500 души.

По традиция участниците трябва да са само мъже, макар че напоследък се включват и жени. Игрите са признати от ЮНЕСКО като част от нематериалното световно културно наследство. 

КУКЕРИ СРЕЩУ ЗЛОТО: Маскарадни игри в Стара Загора (ВИДЕО+СНИМКИ)

На 13 януари всяка година селата в Пернишко палят ритуален огън, с който се гонят злите сили. На следващата сутрин сурвакарската група обикаля селото и влиза във всяка къща.

Задължително е присъствието на мечката. Стопаните на всеки дом трябва да я преборят за здраве и дълголетие. Изиграва се ритуалът “Сватба” за плодородие. Булката и младоженецът трябва дадължително да са мъже. Попът благославя къщата и домакините, а докторът “лекува” лошото. Ритуалът “Сватба” всъщност отличава кукерските от сурвакарските игри.

Огньовете вечерта на 13 януари ознаменуват подготовката за международния фестивал, който всяка година прави Перник световна столица на сурвакарството.

През 2018 година тридневните празненства ще започнат на 26 януари. В предходното издание на феста взеха участие почти 7000 кукери и сурвакари от цял свят.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.