Специалистка твърди, че избягването на глутена е наложително в редки случаи

Няма причина да вярвате, че избягването на храните с глутен е полезно за здравето, освен ако не страдате от хранителна алергия, свързана с глутенова непоносимост, твърди австралийска специалистка, цитирана от в. "Индипендънт" и БТА.

Българският здравословен снакс Rice UP! с две световни награди за иновации

Безглутеновото хранене се превърна в световна тенденция и към нея се придържат дори хора, които могат да включат протеина в режима си.

Бисквити с водорасли и снакс от щурци – хитове на най-голямото изложение за храни (СНИМКИ)

Сюзън Махади е гастроентероложка и преподавателка в университета Монаш в Австралия. Тя съветва хората да не избягват глутена, освен ако не страдат от болестта целиакия.
"За хората без целиакия няма съществуващи доказателства, които да подкрепят твърденията, че стриктната безглутенова диета е полезна за здравето", казва тя.

Осъдиха блогърка, лъгала, че се е излекувала от рак с диета

"Дори е възможно обратното да е вярно и избягването на пълноценни зърнени храни, водещо до нисък прием на фибри, да е вредно", добавя специалистката.

Безглутеновата диета може да предизвика диабет тип 2

В проучвания от предишни години на канадския университет в Торонто е установено, че фибрите предоставят допълнителна защита от сърдечносъдови заболявания и че избягването на глутена повишава риска от диабет тип 2.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.