Япония подкрепя силно сплотена Европа и приветства усилията за интеграцията на Западните Балкани

Почетен гвардейски шпалир посрещна японския премиер Шиндзо Абе в София. При засилени мерки за сигурност в сградата на Министерски съвет той се срещна с премиера Бойко Борисов. За първи път в историята японски премиер дойде на посещение у нас. Освен сътрудничеството между Токио и София, теми на разговори с българския му домакин Бойко Борисов са кризата със Северна Корея и отношенията на Европа с Китай. 

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Радостен съм, че имам възможността да осъществя това посещение в България, което е първо за японски министър-председател. Бих искал да изкажа своето уважение към Бойко Борисов за това, че има тежката отговорност на председателството на ЕС”, каза Шиндзо Абе на пресконференция след срещата.

„Япония подкрепя силно сплотена Европа и приветства усилията за интеграцията на Западните Балкани”, каза още Абе.

За пръв път японски премиер на визита у нас (ВИДЕО)

„България и Япония са две приятелски държави, които споделят ценности като свобода, върховенство на закона. По време на днешната срещата разговаряхме за постоянно усложняващата се ситуация в сигурността в Югоизточна Азия”, заяви японският премиер.

"Създадохме инициатива за сътрудничество в Западните Балкани. Надявам се, че със сътрудничеството с България ще продължим да си сътрудничим и с целия регион. Важно е да се засилят икономическите ни отношения. Решихме да стартираме японски бизнес форум. Бих искал този форум, който създадохме с Борисов, да се превърне в продължително сътрудничество и за двете страни“, каза още Шиндзо Абе.

„Цялата си воля и усърдие ще положим максимално бързо да се ускори процесът по време на нашето председателство за приключат на преговорите между ЕС и Япония, защото това е важно и за бизнеса. Преди една година темата Западни Балкани надали сте я чували някъде. Сега тя е приоритет на ЕС по време на нашето председателство”, заяви от слоя страна Бойко Борисов.

„Днес с японският премиер имаме традиционни и изключително близки с двата народа отношения, с изключително мощните корпорации, чиито лидери са тук в София, с българската експертиза по темата, съм убеден, че с премиера на Япония ще положим схеми за подпомогне на големи инфраструктурни проекти не само в България, но и на териториятана Балканите. Благодаря за безвъзмездната помощ, която Япония е предоставяла, каза още Борисов.

Междувременно детският хор на БНР посрещна съпругата на японския премиер Акие Абе с химна и с песен на японски. Текстът на "Приспивна песен на коприновото дърво" е написан от сегашната императрица Мичико.

Утре японският премиер ще има среща и с държавния глава Румен Радев.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.