Темата коментират Любомир Дацов и доц. Банчо Банов

След като България пое председателството на ЕС, отново се заговори за възможността страната ни да се присъедини към Еврозоната. Ще се вдигнат ли обаче цените в България, ако страната ни приеме еврото за своя валута?

Борисов: България не е риск за Еврозоната и заслужава да бъде в „чакалнята“ (ВИДЕО+СНИМКИ)

След въвеждането на еврото, няма да се вдигнат цените. Обикновено инфлацията при въвеждането на еврото е между 0,3% и 1,4% в различните държави и никой не може да каже дали това е следствие от въвеждането на европейската валута или е свързано, например, поскъпването на горивата”, коментира в студиото на „Здравей, България” Любомир Дацов, бивш заместник-министър на финансите. "Немската статистика показва около 1% инфлация", уточни той. 

„Алфа Рисърч”: Повечето българи не подкрепят влизане в Еврозоната

„В прибалтийските държави, които последно влязоха в Еврозоната, инфлацията беше между 0,5% и 0,6%”, подчерта той.

„Аз не съм съгласен, че няма да се вдигнат цените. Това, което струва 99 стотинки, вече ще струва 99 цента. В Германия имаше една огромна инфлация. Това, което струваше 99 фенинга, стана 99 цента т.е. цените се удвоиха”, коментира доц. Банчо Банов, преподавател в Софийския университет „Свети Климент Охридски”. 

„Инфлационният шок ще се поема 5-6 години след приемането на еврото, докато заплатите на българите се напаснат към новите цени”, смята той. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.