Белград вече обяви, че прекъсва диалога с Прищина

Знаково политическо убийство разтърси Косово. Изтъкнатият политик Оливер Иванович беше застрелян тази сутрин в Косовска Митровица.

Оливер Иванович е бил прострелян малко след 8 сутринта, пред централата на ръководената от него партия "Свобода, демокрация, истина". Той незабавно е бил откаран в болница.

„Извършена е спешна реанимация от 8.30 до 9.15 часа. Сърдечните функции не бяха възстановени и беше обявен за починал в 9.15 часа”, обяснява лекарят Милан Иванович.

По първоначална информация нападателите били трима, носели маски. Те причакали Иванович и стреляли три пъти по него с пистолети със заглушител когато влизал в централата на партията.

„Новината разтърси Сърбия и сърбите в Косово. Разтърси най-вече семейството и приятелите му, както и всеки сърбин тук, защото ние знаем кой беше Оливер Иванович”, казва Небойша Иванович, адвокат на Оливер Иванович.

Иванович беше смятан за умерен косовски сръбски лидер и изигра водеща роля в преговорите с Европейския съюз и НАТО.

„Той беше най-добрият сред нас. Той беше миротворец, който защити този град, в който ние живеем. Нямаше никой по-добър от него в града. Затова смятам, че всеки сърбин тук е тъжен и съжалява за смъртта му”, казва още Небойша Иванович, адвокат на Оливер Иванович.

Борисов: Политическите елити на Балканите трябва да надраснат историята

Заради убийството сръбският президент Александър Вучич веднага свика заседание на Съвета за национална сигурност. 

Междувременно, косовската полиция обяви награда от 10 000 евро за информация, която може да допринесе за разкриване на убийството на косовския сръбски политик Оливер Иванович, предаде "Танюг". 

Премиерът Бойко Борисов вече осъди убийството на Оливер Иванович. "Очаквам политическите елити и всички граждани да проявят зрялост и сдържаност. Върховенството на закона не може да се поставя под съмнение и вярвам, че виновните за това престъпление ще понесат своята отговорност. Убеден съм, че диалогът между Белград и Прищина няма алтернатива и не трябва да се допуска подобни актове да го възпрепятстват", подчертава Борисов в официална позиция, изпратена до медиите. 

Белград издаде близо 100 заповеди за арест на военнопрестъпници от Косово

Оливер Иванович е смятан за умерен лидер на косовските сърби. Бил е държавен секретар в сръбското министерство за Косово и Метохия. През 2016-а година Иванович беше осъден на 9 години затвор за военни престъпления срещу косовските албанци. През февруари 2017 г. първоинстанционната присъда беше отменена и делото започна отначало. Иванович беше под домашен арест, а от април 2017 г. мярката беше отменена и му беше разрешено да се защитава лично в съда. 

Косово обяви независимост през февруари 2008 г. До днес над 100 държави, включително и България, признаха независимостта на бившата сръбска провинция. От две години насам властите в Белград и Прищина водят преговори за нормализация на отношенията. Преговорите се водят с посредничеството на ЕС в Брюксел.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.