Премиерът ги представи пред евродепутатите

Четири са нашите основни приоритета – бъдещето на младите хора в Европа, Западните Балкани и свързаността в региона, сигурна и стабилна Европа и дигиталните умения. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов в Европейския парламент, където представя приоритетите на българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

За Западните Балкани.

„Имаме няколко варианта за Западните Балкани. Предложихме един, който не носи рискове за ЕС. В мандата на тази комисия няма да има нови приети членки в ЕС. Но трябва да им кажем какви надежди могат да хранят за интегрирането им в Европа”, заяви Борисов. „Това е точният момент, в който трябва да го направим”.

Борисов изтъкна, че развитието на транспорта, комуникациите, образованието и дигитализацията ще засили икономическото развитие на Западните Балкани и съответно интеграцията им към ЕС.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

„Народите от Балканите очакват и вярват, че, бидейки географски и исторически в Европа, накрая ще имат план за присъединяването им към ЕС. Стабилността на Балканите пряко отговаря за стабилността на Европа”, заяви още Борисов.

„България и Република Македония дадоха един истински пример, че с такт и доброномереност могат да решават проблеми и да не идват при вас с проблемите си. Договорът, който години се влачеше, беше подписан неотдавна и ратифициран тези дни от македонския парламент, надявам се, че следващата седмица това ще направи и българският“, каза Борисов.

Българският премиер се надява, че скоро ще се реши и въпросът за името между Македония и Гърция и Македония скоро ще стане член на НАТО и ЕС.

Според Борисов трябва да дадем перспектива на Западните Балкани, защото ако Европа не го направи, ще го направи или Русия, или Китай, или Саудитска Арабия или някой друг.

„Изходът е европейска перспектива. Така ще имаме и влияние, и сигурност в този регион”, заяви Борисов. 

"Игра на тронове" по български: Разговор със Соломон Паси за пътя до европредседателството (ВИДЕО)

Борисов заяви, че страната ни ще работи и за нормализиране на отношенията с Русия. 

Той смята още, че трябва да се подпише споразумения с Турция, особено на фона на миграционната криза. Борисов призова за прагматични отношения с Анкара.

„Ще се опитаме с много такт и дипломатичност да решим въпроса с разпределението на мигрантите в ЕС. Има няколко държави, в които са струпани много мигранти, други, които не искат да приемат такива, и трета група – Италия, Гърция и България – които са на границата. Трябва да се направят сигурни центрове, близо до военните конфликти, за да могат след това хората да се върнат по своите родни места и да участват в тяхното възстановяване. Икономическите мигранти трябва да бъдат допускани до там, където има нужда от тях. Това са моите предложения по този проблем", каза Борисов.

Българският премиер каза още, че кохезионната политика не трябва да се променя, защото тя дава възможности на много страни, които трябва да догонват нивото на други и освен това допринася за единството в ЕС.

Според него България е готова за влизане в чакалнята на еврозоната, защото страната има много добри икономически показатели – ръстът на БВП е 4%.

Борисов също така подчерта важността на единната отбранителна и енергийна политика за бъдещето на Евросъюза. Убеден съм, че няма по-добри от нас", каза той и изрази надежда, че Австрия, която ще бъде следващият председател на Съвета на ЕС, ще продължи политиките, които България е заложила.

Относно председателството на Естония, Борисов заяви: 

„Мисля, че Естония се справи прекрасно, положиха много усилия, бяха много модерни. Ще бъде радост за нас, ако може да се доближим до доброто представяне на Естония", заяви още Борисов.

Лидерите на основните политически сили в ЕП подкрепиха приоритетите на нашето председателство и обещаха да съдействат и помагам. Но имаше и едно критично мнение – на депутатка от левите, която призова България да приеме Истанбулската конвенция. Доста по-критична беше лидерката на зелените, която обвини българското правителство за Пирин. 

Борисов отговори:

„Изпитвам голямо уважение към нашите природозащитни организации. Спирал съм инфраструктурни проекти с години, за да се излюпят щъркелчетата. Карал съм министри да пренасят лично блатни кокичета, за да не остане нито един стрък, смачкан от валяк. Всичките ни европейски инфраструктурни проекти са с тунели за мечки, за вълци, костенурки. Трасета сме променяли. Те към мен нямат претенции”, заяви Борисов.

„Става въпрос за само един-единствен лифт в курорта, в десетката на Европа. СЕга има само един, туристите чакат с часове. Мога да се подпиша тук, че става въпрос единствено за 2-ри лифт. Сега се качват с автомобилите. Десетки дървета около пътя загиват, защото хвърляме сол, за да го поддържаме и да могат да се качват”, заяви Борисов. И натърти, че и една керемида в повече няма да бъде сложена. 

ВСИЧКО ЗА ЕВРОПРЕДСЕДАТЕЛСТВОТО ЧЕТЕТЕ ТУК