Много от пътищата в региона са затворени заради изкоренени и паднали дървета

Бедствено положение в Смолян и Карлово заради ураганните ветрове. Стотици населени места в страната останаха без ток, а паднали дървета откъснаха от света села в Родопите.

Най-тежко остава положението в Община Смолян. Сред засегнатите покриви от ураганния вятър са покривните конструкции на болницата, Филиала на ПУ "Паисий Хилендарски", детска градина и административни сгради в града.

Община Баните също обяви бедствено положение заради пораженията от ураганния вятър, съобщи заместник областният управител Адриян Петров. Бурята е отнесла покрива на физкултурния салон на училището в с. Давидково, както и покривната конструкция на пречиствателната станция за питейна вода в с. Стърница.

СНИМКИ ОТ ЩЕТИТЕ, НАНЕСЕНИ ОТ ВЯТЪРА, ВИЖТЕ ТУК

Затворени са пътища на територията на Община Баните. Пътят за с. Турян, община Смолян остава затворен. Достъпът до селото ще бъде през с. Кошница с високопроходими автомобили при спешни ситуации.

Общо 72 населени места в областта са били с прекъснато електричество за повече от 8 часа днес според информация от Областната администрация. Пожарните екипи са работили по над 50 повиквания за отстраняване на паднали дървета по пътища и улици. 

Жълт код за силен вятър в цялата страна

Ураганни ветрове със скорост около 100 и над 100 км в час има и в Сливенско.

Близо 6 часа 1300 души са без електричество в град Шипка. Затворен е и достъпът до населеното място. Също така затворен за движение е и проходът „Шипка“. Причината -  бурният вятър в региона и сегонавяванията. Скоростта на вятъра на моменти е над 100 километра в час.

Според кмета на Шипка няма бедстващи хора. А при нормализиране на условията ще започне почистване на пътищата. Снегът е около 10 сантиметра, но по-големият проблем към момента е изключително бурният ураганен вятър по пътя за Шипка, като на места видимостта е нулева.

КАКВО Е ВРЕМЕТО ВЪВ ВАШИЯ РЕГИОН? ИЗПРАЩАЙТЕ НИ СНИМКИ И ВИДЕА В "МОЯТА НОВИНА"

ВРЕМЕТО МОЖЕТЕ ДА СЛЕДИТЕ И ЧРЕЗ КАМЕРИТЕ НИ В ЦЯЛАТА СТРАНА ТУК

Заради обилния снеговалеж е ограничено движението по пътя от Казанлък към Шипка и е забранено движението на тежкотоварни автомобили през Прохода на републиката. Сняг вали и в проходите „Предел“, „Ришки“ и „Дюлински“, „Вратник“, „Троянски“. 

Силният вятър в Община Враца причини аварии в електричеството и остави част от селата без ток. Това са селата Вировско и Мало Пещене, както и квартали в селата Девене, Три кладенци и Челопек. Проблеми с уличното осветление има в Згориград, Лиляче, Мраморен, Оходен, Чирен.

Заледени пътни участъци има в село Голямо Пещене, където кметът е започнал опесъчаване на уличната мрежа.

В столицата дежурят екипи на „Аварийна помощ", за да реагират на сигнали за произшествия заради вятъра. Местните власти предупреждават хората да са внимателни при придвижването си, да обезопасят незакрепени предмети от тераси или прозорци, а изпълнителите на строителни обекти да проверят състоянието на кранове и скелета. В страната  вече има щети от вятъра. 

Заради обявения жълт код за опасен вятър от Столична община напомнят на всички жители на столицата да обезопасят незакрепени предмети от тераси или прозорци на жилища, офиси и търговски обекти и да бъдат внимателни при придвижването си. През нощта дирекция „Аварийна помощ и превенция” екипите на са реагирали на пет сигнала за паднали клони и дървета.

В цялата страна е в сила жълт код за опасен северозападен вятър. Очакваните пориви на вятъра са до 80 км/ч. 

Минималните температури ще са между -3 и 2 градуса, но заради вятъра усещането ще е за по-студено време. Максималните температури ще са между 0 и 5 градуса. До обяд на места ще продължи да вали сняг.

КАКВО Е ВРЕМЕТО ВЪВ ВАШИЯ РЕГИОН? ИЗПРАЩАЙТЕ НИ СНИМКИ И ВИДЕА В "МОЯТА НОВИНА"

ВРЕМЕТО МОЖЕТЕ ДА СЛЕДИТЕ И ЧРЕЗ КАМЕРИТЕ НИ В ЦЯЛАТА СТРАНА ТУК

Каква е прогнозата за вашия регион може да видите ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.