Германският канцлер е на посещение у нас

Германският канцлер Ангела Меркел е днес в София по покана на българския премиер Бойко Борисов. Те ще обсъдят най-вече българското председателство на Съвета на ЕС.

СНИМКИ ОТ ПРИСТИГАНЕТО ВИЖТЕ ТУК

Меркел: Благодаря на България, че пази границата на ЕС

"Благодаря за пазенето на външната на граница на ЕС. Германия и ФРОНТЕКС подкрепят България. Основната работа обаче трябва да бъде свършена тук". Това заяви Ангела Меркел на пресконференцията след разговара с Борисов.

Президентът проведе среща с германските инвеститори у нас

"Много интензивно говорихме за съседските отношения. От географска гледна точка България може да направи много", поясни тя, като допълни, че двамата са обсъдили въпросите на миграцията и са се разбрали официална София да продължи досието за общата европейска политика за убежището.

Ангела Меркел пристига в България

Българският премиер заяви, че в София с „нетърпение очакваме утрешното решение на социалдемократите в Германия” за създаването на коалиционно правителство в Берлин.

Той подчерта, че европейското финансиране на инфраструктурни проекти е невероятен „жест към Балканите”, който помага да „останат младите хора”, както и да дойдат туристи и инвеститори в региона.

„Най-вече съм щастлив, че ЕС води мирна, добросъседска политика и ще направим всичко възможно, за да нормализираме отношенията с големите съседи, защото Европа има нужда от мир и спокойствие”, добави Борисов.

„Благодаря ти, че в почивните дни намери време, да чуеш и от нас какво мислим за Западните Балкани”, обърна се премиерът към канцлера.

Борисов заяви, че се строи инфраструктура, която ще приближи Западните Балкани още повече към ЕС.

Юнкер: България е вдъхновение за страните от Западните Балкани (ВИДЕО+СНИМКИ)

Това е второто посещение на Меркел у нас в качеството й на канцлер.  Тя беше в България и през 2010-а година, когато получи Орден Стара планина.

За визитата й в събота се разбра изненадващо в средата на седмицата. 

Как да сготвим супата на Ангела Меркел? (ВИДЕО)

В СТРАСБУРГ: Евродепутатите питаха Борисов за корупцията и Пирин

Турция не приема, да бъде "привилегирован партньор" на ЕС

Чавушоглу: Ердоган иска да възстанови добрите си отношения с Меркел

ЕВРОПРЕДСЕДАТЕЛСТВОТО: Кои неразрешени въпроси наследяваме от Естония?

ВСИЧКО ЗА ЕВРОПРЕДСЕДАТЕЛСТВОТО ЧЕТЕТЕ ТУК