Обвиняват го в натиск върху работата на журналистите от "Денят започва с култура"

Граждани на протест пред БНТ. Те се събраха на „Сан Стефано” 29 с искане за оставка на програмния директор Емил Кошлуков. Поводът - появилите се информации за намеса и натиск от страна на Кошлуков в работата на журналистите от "Денят започва с култура".

В декларация, изчетена сутринта в ефир, екипът на предаването определи действията на програмния директор като недопустими и неприемливи. 9-членният екип на предаването декларира, че в работата си се ръководи само и единствено от професионални принципи и разчита на генералния директор Константин Каменаров за подкрепа да продължат да го правят и занапред.

Продуцентският съвет на дирекция "Информация" също излезе с позиция в защита на редакционната независимост, плурализма и отговорността, а междувременно стана ясно, че СЕМ ще разгледа казуса.

В позиция чрез профила си във Facebook Емил Кошлуков призовава всеки, който смята свободата на словото в БНТ за застрашена, да посочи кога, къде и как е станало това. Той обещава лично да сезира СЕМ в качеството си на директор.

Кошлуков заявява, че основната му цел и задача е продукциите в БНТ да станат още по-популярни и обичани. Според програмния директор недоволството на част от хората се дължи на факта, че ги кара да работят повече, отколкото са свикнали.

По повод подозренията, че диктува външна воля в телевизията уточнява, че оценката на БНТ я дават зрителите, а не партийни централи и медиите на олигарси. За NOVA генералният директор на БНТ Константин Каменаров каза, че конфликтът между екипа и Кошлуков е заради нарушена комуникация. Според него нито едната, нито другата страна са нарушили Закона за радиото и телевизията.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.