Причината е по-скъпият петрол

Скок в цените на горивата от началото на годината. Бензинът почти стигна цената на дизеловото гориво. Според експерти, увеличението е заради поскъпването на суровия петрол, който е на рекордни стойности от 2014 г. насам.

Ако автомобилът ви е на бензин, поскъпването, което отчитат и големите, и малките бензиностанции от началото на януари, е с около стотинка на литър. За да стигне днес до 2,09 лв. средна цена. Най-евтино литър бензин може да заредите за 1,90 лв., а най-скъпият в страната е 2,16 лв. за литър.

ЧЕРЕН ПАЗАР: Всеки трети литър гориво у нас е нелегален

При дизела: пълен резервоар излиза още по-скъпо. Средно с 3 стотинки на литър е поскъпнало дизеловото гориво от началото на годината. И днес, средно, то струва 2,12 лв. за 1 литър. Най-евтиният дизел в България на 25-и януари може да се намери за 1,91 лв., а най-скъпият стига до 2,20 лв.

От седмици бензиностанциите от големите вериги предлагат литър бензин за 2,13 лв., дизела - за 2.10 лв.

„За една седмица с две стотинки”, коментира Александър Ангелов, служител в бензиностанция.

„Обяснявам си го с това, че може би са монополисти. Имат начин да го направят. Щем не щем, ще зареждаме”, казва шофьорът Веселин Стойков.

МЕРКИ ЗА ЧИСТ ВЪЗДУХ: Предлагат по-скъпа „синя зона” в София

„Преди около месец съм го пълнил за около 110 лева. Сега-120-125 лв.”, обяснява Станислав Тенев, администратор „Шофьори Бургас”.

В Бургас и региона броени бензиностанции продават бензина на цена под 2 лева.

Само на около двайсетина километра от Бургас цените на горивата са с около 20 стотинки по-надолу.

Експерти обясняват поскъпването с рекордно високите цени на петрола. Достигната е психологическата граница от 70 долара за барел, което щяло да доведе до увеличение на добива на петрол и газ  в Съединените щати, а от там и поевтиняване.

„Но ефектът върху българските цени ще е забавен, първо, с няколко месеца. И ще е много по-слаб в процентно съотношение, отколкото на световните пазари. Тоест, не вярвам цените да паднат по 2 лева в следващите… тази цялата година, всъщност”, коментира Мартин Владимиров, Център за изследване на демокрацията.

Затварят "синя" и "зелена зона" в дните с мръсен въздух

Геополитическото положение е също важен фактор. Напрежението в Близкия изток и войната в Сирия можели да повишат цената на петрола до 80-90 долара.

„Това би означавало повишение от порядъка на 10-15 стотинки още. Тоест, цени от 2,25-2,30 лв. са възможни, но по-скоро е по-малко вероятно”, коментира Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията.

А шофьорите коментират новите цени на горивата в социалните мрежи.

„Хората са доста ядосани. Искат протести, масово недоволство, което е напълно нормално, защото когато поскъпне горивото, всяка една услуга поскъпва”, коментира Станислав Тенев, администратор в „Шофьори Бургас”.

Репортер: Цеца Алексова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.