Малко по-късно братът на учения бе арестуван от ФБР

Изследовател от университета Макгил в Монреал е заподозрян в съучастие в кражба на американска военна технология в полза на Китай, съобщи в. LaPresse+, цитиран от БГНЕС.

Божидар Димитров за обидата „турски шпионин”

Ишиан Ших използвал лабораторията си в университета, за да анализира извадка от електронни схеми, използвани в радарните устройства на американската армия. Тази извадка била изпратена в САЩ, според LaPresse+.

Бивш британски шпионин подготвил компромата срещу Доналд Тръмп

Ученият заяви, че е използвал извадката, за да напише заявление за финансова помощ за разработките му.

Неговият брат И Чи Ших е арестуван от американското ФБР миналата седмица и е обвинен, че е извършил операция за получаване на технологията, част от която незаконно била изпратена в Китай.

Най-красивите тайни агентки през Втората световна (ГАЛЕРИЯ)

JYS Technologies – компания в предградие на Монреал, беше претърсена миналия петък от канадската федерална полиция. Компанията е изпратила 800 хиляди долара на Ших и на друг съучастник, което предизвикало подозрения у американската федерална полиция.

Има ли бивши шпиони?

С помощта на съучастник, И Чи Ших регистрирал компания в САЩ, за да получи извадки от технологията от американски производител и след това да я изнесе.

Мострите са били изпратени в Ченду, Централен Китай в компанията CGTC, свързана с брата на монреалския учен. Той е в черния списък на американското министерство на търговията заради участието му в доставка на материали и технологии за непозволена военна употреба в Китай, посочва американската прокуратура.

Путин вероятно е одобрил убийството на Литвиненко

Ако технологията бъде получена и копирана от чужденец, тя ще застраши американските търговски интереси и тази много чувствителна информация ще е от полза на чуждестранни опоненти, които ще могат да я използват за военни приложения в ущърб на националната сигурност на САЩ.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.