Платформата “Оле Мале!” помага на родителите на деца с проблеми да творят и да изкарват своето препитание

До всяко дете стои неговата майка. Има обаче деца, които остават деца цял живот и майките им са до тях за цял живот.

“Работя най-хубавата работа на света – майка съм на дете с увреждане. Работното ми време е 24 часа на ден, 7 дни в седмицата. Не ми се полага болничен, нямам отпуск. Но и не искам. Това, което искам, е втора работа. за да мога да се радвам на първата.”, споделя една от тези майки.

Платформата “Оле Мале!”  - един от проектите финалисти в четвъртото издание на най-голямата социално отговорна инициатива на Нова Броудкастинг Груп в партньорство с фондация Reach for Change България ПРОМЯНАТА,  помага на родители на деца с увреждания да излязат от сянката и да вземат живота си отново в собствени ръце. Това е онлайн платформа, която събира на едно място труда на майки на деца с увреждания, които по принуда или по любов са открили своето второ призвание – да творят с ръцете си.  

Създатели на “Оле Мале!” са Елисавета Белобрадова и Красимира Хаджииванова, едни от най-популярните блогъри в България. Сайтът им  “Майко Мила!” бързо набира популярност и се превръща в място, където майките в България намират информация, подкрепа и успокоение, че не са сами в това, през което минават. Покрай “Майко Мила!” с тях се свързват и майки на деца с увреждания. Техните истории показват на Елисавета и Красимира колко труден и различен е начинът на живот на тези жени, и колко неподкрепени и изолирани се чувстват те. В бъдеще Елисавета и Красимира искат да свържат бизнеса с майките, които да работят почасово от домовете си и така да имат достойни доходи.

“Тези деца много често не могат да оцелеят без майките си. Не само обществото ги е забравило, то ги докарало до степен те самите да се забравят, което е много тежък товар за носене”, споделят Елисавета и Красимира.

“Момичетата от “Майко Мила”, които правят сайта “Оле Мале” вярват в нас. Това е много важно. Те в личен план нямат деца, които имат проблеми, а всъщност вярват в нас”, разкрива Катя, която е майка на дете с увреждания.

“Никой не е дошъл и казал, аз искам нужда от помощ или подаяния, всички казват – искам да работя!”, разказва Красимира Хаджииванова

“Да се погледнеш в огледалото и да си кажеш:  “Ето, аз направих това, от него изкарах пари и аз се издържам сама, аз издържам детето си, аз съм пълноценен гражданин”, споделя Елисавета Белобрадова за целта на платформата “Оле Мале!”.

“В “Оле Мале!” участват майки от цяла България. От малки населени места, които или са самоуки, или е наследствено от родителите им, или от бабите им , те успяват да направят нещо, което да зарадва някого. Намерих много нови приятели.  Тази сила, че сме силни, че сме много за нещо положително, за положителна промяна в България и в личен план, мен много ме мотивира ”, разказва Катя.

Платформата “Оле Мале!” е един от проектите финалисти в четвъртото издание на най-голямата социално отговорна инициатива на Нова Броудкастинг Група в партньорство с фондация Reach for Change България ПРОМЯНАТА

До 5 февруари всеки може да се запознае с петимата социални предприемачи - финалисти в четвъртото издание на ПРОМЯНАТА и да избере за кого да гласува на www.nova.bg/promyanata

ПРОМЯНАТА е най-голямата социално отговорна инициатива на Нова Броудкастинг Груп, която се осъществява за четвърта поредна година в партньорство с фондация Reach for Change България. Тя цели да подобри трайно живота на децата в България, като открива мотивирани социални предприемачи и им помага да реализират по устойчив начин идеите си за по-доброто и сигурно бъдеще на българските деца. От 2014 г. досега ПРОМЯНАТА помогна на почти 36 000 деца и младежи от цялата страна.