Композиторът Микис Теодоракис се солидаризира с демонстрантите

В Атина се проведе митинг за името на Македония. Според наблюдатели броят на участниците надхвърлил този на протестите срещу антикризисните мерки.

Гърция гневна на еврокомисаря Хан заради Македония

Организаторите се надяваха на площад "Синтагма" в Атина да се съберат около един милион демонстранти. В столицата пристигнаха стотици автобуси, натоварени с протестиращи от цяла Гърция. Мнозина пристигнаха с фериботи от островите. Митингът започна под мотото "Македония е гръцка" и при засилени мерки за сигурност, за която бяха ангажирани 19 000 полицаи.  Полицията издигна бариери, за да предотврати сблъсък на демонстрантите с участници в контрапротест, организиран от анархисти.

ЕК ускорява присъединяването на страните от Западните Балкани

Събралите се скандираха националистически лозунги и заявиха, че няма да има компромис в спора за името на Македония. Към присъстващите лично се обърна с поздравителна реч известният гръцки композитор Микис Теодоракис.

ЗАРАДИ ИМЕТО НА МАКЕДОНИЯ: Стотици хиляди на протест в Атина (ВИДЕО+СНИМКИ)

Спорът за името започна още когато Македония обяви независимост от бивша Югославия през 1991 г. Атина смята, че името Македония създава предпоставки за териториални претенции спрямо северната й провинция със същото име. Македония отрича това. Нерешеният спор за името пречи на Македония да се присъедини към НАТО заради ветото на Гърция, която вече е членка на алианса. Левите правителства в двете страни обявиха, че ще се опитат да решат спора до края на тази година.

СПЕЦИАЛНО ЗА NOVA: Зоран Заев: Ще има референдум в Македония

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.