Президентът подчерта, че това е нов и важен етап към присъединяването на страните от региона в съюза

Президентът Румен Радев подкрепя и приветства публикуваната днес Стратегия на Европейската комисия за Западните Балкани като навременен документ, подчертаващ стратегическата цел на ЕС за присъединяване на региона, съобщиха от прессекретариата на държавния глава, цитирани от БГНЕС. Положително следва да се оцени, че Стратегията е ориентирана към практиката и очертава конкретни параметри на засилено сътрудничество със страните от региона.

Ердоган срещу Гърция: Анкара винаги ще застава зад Македония

Отчетена е нуждата от изграждане на отношения на добросъседство и валидността на подхода на оценка на страните-членки, в съответствие с индивидуалния им напредък по пътя на реформите.

Македония започва преговори за членство в ЕС през 2019 г.

От ключово значение за успеха на Стратегията е лансирането на шестте конкретни области на партньорски инициативи, които адресират най-сериозните проблеми на региона и сред които с най-голяма важност са върховенството на закона, социално-икономическото развитие, сигурността и миграцията и особено помирението и добросъседските отношения. Важна особеност на стратегията е и нейният индивидуален подход към страните.

Стотици хиляди на протест в Атина: "Македония е гръцка"

По този начин Западните Балкани заемат като никога досега място в основополагащ документ на ЕС, дефиниращ бъдещи приоритети и действия на Съюза.  Документът бележи важен етап в реализацията на целта за членство на целия район на Балканите като част от обединеното европейско семейство, смята Радев.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.