Учени от БАН готвят карта на сеизмичния риск у нас

Държавата и експерти подготвят карта на сеизмичния риск в нашата страна. В кои райони опасността от земетресение е най-голяма? Ще издържат ли сградите при по-силен трус? Кой тип строителство крие най-големи рискове при бедствие? Отговорите на тези въпроси потърси репортерът Георги Георгиев в рубриката „На твоя страна”.

Броят на жертвите от труса в Тайван продължава да расте

Един от най-мощните трусове у нас през последните години беше този в Перник през 2012-а. Той нанесе сериозни щети.

За да се предотвратят подобни разрушения в бъдеще, геолозите от Института по геофизика, геодезия и география при БАН изготвят карта на риска. Тя ще покаже в кои райони има най-голяма опасност при земетресение, в коя община какъв риск има за сградите, пътищата, жп релсите и какви мерки могат да се предприемат.

Картите ще помагат и на спасителните екипи, за да може броят на евентуални жертви при бедствие да се намали до минимум.

Слабо земетресение в Пловдив

От картите, показващи как изглеждат сградите от гледна точка на сеизмологичните опасности, строителите ще преценяват например до колко етажа и в каква форма да се изгражда дадена постройка. Ще стане ясно и в кои райони може да се строи и в кои не.

Екип на NOVA, заедно с експерти, провери при кой тип сгради – панелни блокове, монолитни жилища от тухли или ЕПК-сгради, има най-голяма вероятност от разрушения при земетресение. Резултатите гледайте във видеото.

Очакваме Вашите предложения за теми, както и сигнали, на e-mail: georgi.georgiev@ntv.bg и във facebook: Georgi Georgiev Nova TV.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.