Според д-р Божилов връщането на бустърите на „Фалкон Хеви” на Земята е инженерно чудо

Спортният автомобил, които беше изтрелян в Космоса на борда на най-мощната ракета, не е космически боклук. Той се превръща в малък спътник на Земята и не може да застраши бъдещи мисии. Това обясни в ефира на „Здравей, България” астрофизикът д-р Владимир Божилов, главен редактор на списание „ВВС Знание”.

Космическата кола на Мъск се насочва към астероиден пояс

Той подчерта, че в изстрелването на „Фалкон Хеви” има няколко революционни неща. Най-важното от тях е, че проектът е осъществен от частна компания.

Една такава фирма може да рискува много повече от държавните агенции и не се съобразява със строги регулации”, коментира д-р Божилов.

Български астрофизик: Мъск изпрати в Космоса спортна кола, защото има чувство за хумор

Той определи факта, че два от бустърите на ракетата кацнаха обратно на Земята след изстрелването, като невероятно инженерно постижение. То намалява значително цената на подобни проекти.

Уникални кадри след изстрелването на ракетата "Фалкон Хеви" (ВИДЕО)

Температурата на Марс обикновено е -70 градуса. Атмосферата е около 600 пъти по-тънка от тази на Земята, т.е., за да оцелее човек там, трябва да има специален дихателен апарат с кислородни бутилки. Освен това, Червената планета почти няма магнитно поле, което означава, че там не си защитен от радиацията”, обясни д-р Божилов.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.