Тези плодове ще ви направят правят по-енергични

Здравословната храна невинаги е вкусна. Това обаче не важи за бананите. Obekti.bg и Bright Side описаха детайлно какво ще се случи с тялото ви, ако започнете да ядете по два банана на ден.

1. Артериалното ви налягане ще се върне към нормалното

Бананите съдържат около 420 мг калий, който значително спомага за намаляване на кръвното налягане.

2. Ще се освободите от излишните килограми

Бананите са богати на фибри и създават усещане за ситост. Типът скорбяла, която се съдържа в тях, намалява апетита. Тя сваля равнището на кръвната захар и увеличава чувствителността към инсулина. Ако клетките на тялото не са чувствителни към инсулин, те не могат да абсорбират глюкозата и панкреасът ще го произвежда в по-големи количества. А от регулацията на инсулина директно зависи дали ще трупате излишни мазнини.

Какво е качеството на традиционните продукти, които влизат в чиниите ни?

3. Рискът от анемия намалява

Симптомите на анемията са бледост, лесна умора, задух. Тя е резултат от намаляването на червените кръвни клетки и ниското ниво на хемоглобин в кръвта. Бананите съдържат много желязо, което стимулира производството на червени кръвни телца. Бананите съдържат и витамин B6, който регулира нивата на глюкоза в кръвта.

 4. Храносмилането се подобрява

Бананите се усвояват лесно и не дразнят стомашно-чревния тракт. Устойчивата скорбяла, която се съдържа в бананите, не се храносмила и преминава в дебелото черво, където служи като ефективна хранителна среда за полезните бактерии.

Банани могат да се ядат и при гастрит и киселини в стомаха, освен това помагат за възстановяване на изгубените минерали при диария.

Учени изясниха защо някои хора не могат да отслабнат

5. Равнищата на стрес спадат

Бананите подобряват настроението. Те съдържат триптофан, която се изисква от организма за производството на серотонин (т. нар. „хормон на щастието“).

Един банан съдържа около 27 мг магнезий. Този минерал отговаря за доброто настроение и здравословния сън.

6. Ще наваксате недостига на витамини

Бананите са богати на витамин B6. Това помага на организма да произвежда инсулин, хемоглобин и аминокиселини, които са необходими за създаването на здрави нови клетки. Те съдържат и 15% от дневната норма на витамин С.

7. Ще бъдете по-енергични

Калият, който се съдържа в бананите предпазва от мускулни спазми, докато въглехидратите осигуряват достатъчно енергия и издръжливост за интензивни тренировки.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.