От НФСБ настояват младата жена да бъде експулсирана с камионетка до Капъкуле

Валери Симеонов и партия НФСБ - с остра реакция спрямо германския евродепутат Ска Келер. От партията настояват младата жена да бъде обявена за персона "нон грата" и веднага да бъде "експулсирана с камионетка до Капъкуле" и обясняват, че с удоволствие ще предоставят безплатен партиен транспорт за тази цел. 

Ска Келер: Намерението да се строи в Пирин буди съмнения (ВИДЕО)

Келер, която е съпредседател на групата на Зелените и Европейски свободен алианс в Европейския парламент, е в България, за да подкрепи протестиращите срещу застрояването на парк "Пирин". 

Евродепутатът Ска Келер протестира в защита на Пирин

Симеонов публикува във Facebook декларация на Националния изпълнителен комитет НФСБ до Министерството на външните работи, ЕП и правителството на Германия, в която Ска Калер е наречена нагла и самонадеяна особа, с неоправдано самочувствие. 

„От височината на кое минаре, завършилата университета „Шабанчъ“ в Истанбул Ска (що за име!?) раздава правосъдие в чужда държава със самочувствието на добре платен командирован сюнетчия?”, питат от НФСБ.

От партията искат България да изпрати нота до ЕП и правителството на Германия за „недопустима намеса във вътрешните работи на суверенна България и нарушаване на основополагащия за ЕС принцип на субсидиарност”.

"Аз мисля, че сме в ЕС и всеки има право да говори свободно и никога досега не ми се е случвало правителство да ме гони от страната, дори когато съм била извън ЕС. Много съм изненадана", коментира от своя страна Ска Келер.

Съпредседателят на "Зелените" Борислав Сандов пък коментира, че "позицията по адрес на Ска Келер от коалиционния партньор в правителството на България, подписана лично и от вицепремиера Валери Симеонов, е най-големият дипломатически гаф на кабинета "Борисов 3". 

Министерският съвет вече се разграничи от думите на Симеонов. В официална позиция правителството обясни, че винаги е отворено към критики и зачита правото на свободно изразяване на лично мнение в рамките на закона. "В българското общество също се е наложила свобода на словото, гарантирана и с Конституцията", коментираха от кабинета и подчертаха, че позицията на НФСБ не съвпада с тяхната.

Ска Келер обаче не беше добре дошла в Банско, където отиде да разгледа природата, зад която застава, но не се срещна с местните жители. "Това е едно ненужно присъствие, едно ненужно посещение", коментира кметът на Банско Георги Икономов. 

Репортери: Велина Сашева и Екатерина Николова

 За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.