"Настоявам, че това трябва да бъде краят на дебатите за личности", добави той

Лидерът на германските социалдемократи Мартин Шулц заяви в петък, че ще се откаже от кандидатурата си за външен министър в ново коалиционно правителство с канцлер Ангела Меркел. Това става след масирана съпротива от собствената му партия, информира "Франс прес", цитирана от БГНЕС. 

Шулц се отказва от лидерството на германските социалдемократи

"Аз отказвам да се присъединя към федералното правителство и в същото време настоявам, че това трябва да бъде краят на дебатите за личности" в рамките на Социалдемократическата партия (СДП). Моите лични амбиции трябва да бъдат поставени след интересите на партията", каза Шулц в изявление.

СПД и консервативният блок на Меркел ХДС/ХСС обявиха в сряда коалиционно споразумение след тежка борба, в което бяха включени големи отстъпки по отношение на лявоцентристите, сред които и шест министерства, включително финансите и външните работи.

Меркел остава канцлер, разбраха се за коалицията (ВИДЕО)

Претенциите на Шулц към външното министерство бележат втори голям обрат след изборите през септември, които приземиха лявоцентристката партия до получаването на само 20,5% от гласовете.

Бившият шеф на Европейския парламент преди това изключи сформирането за трети път на "голямата коалиция" между десница и левица с канцлер Меркел и шанса да служи като министър в нейния кабинет.

Германските социалдемократи подкрепят нова широка коалиция с Меркел

С коалиционното споразумение, подложено на референдум от всичките 460 000 членове на СПД, се стигна до скърцане със зъби от страна на активистите, които не приеха радушно очевидния ход на Шулц за осигуряване на уютен пост.

На върха на партията настоящият външен министър Зигмар Габриел – който е сред най-популярните политици в Германия - се оплака в интервю за вестник "колко малко е уважението в СДП в отношенията помежду ни и колко малко се взема предвид нечия дума".

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.