Продължава проверката по случая с автомобила на НСО и първата дама Десислава Радева

Продължава проверката по случая с автомобила на НСО и първата дама Десислава Радева. В четвъртък колата, в която пътувала съпругата на президента, била спряна от служители на МВР заради превишена скорост. 

Засега от НСО  коментират единствено, че ще накажат своите служители, ако бъде установено неспазване на правилата. А какви са правилата? Имат ли право пътните патрули да спират и да проверяват автомобили със специален режим на движение?

Законът е категоричен - автомобилите на НСО могат да не се съобразяват със знаци и светофари, да ускоряват над позволената скорост и да паркират там, където за другите е забранено.

„Трябва да се движат безопасно, да не застрашават живота на превозваното лице и на другите, които участват в движението, и да не рушат нечий имот”, заяви Любка Маринова, бивш говорител на "Пътна полиция".

Инцидент с автомобил, в който се е возила първата дама

„Те са със специален режим, когато са с включени червена и синя мигащи светлини”, поясни Маринова.

От МВР потвърдиха, че колата е била без обозначителни знаци и органите на реда са имали право да я спрат. 

Десислава Радева - безупречна в бяло и черно (СНИМКИ)

„Полицията не е гадателка да гадае този автомобил на кого е. Има сигурно стотина престъпни босове, които се возят в лимузини като тези на НСО”, коментира проф. Николай Радулов, експерт по сигурността.

В случаите, когато светлините са включени, органите на МВР са известени, че преминава официален кортеж. Според проф. Радулов в месеците около българското европредседателство службите трябва да са дори по-бдителни от обикновено.

ЕДНА ГОДИНА: Десислава Радева в светлината на прожекторите (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Естествено е, че когато няма сигнализация и не са предупредени, че по маршрута се движи кола на НСО, те ще се опитат да я спрат. Няма полицай, който да спре кортеж, който е обозначен. Невъзможно е”, добави проф. Николай Радулов.

А междувременно, днес първата дама публикува в профила си във Facebook думата "комплот" с линк към тълковен речник. Дали постът й е коментар относно случилото се, не е ясно. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.