Това съобщиха от българското външно министерство

Съвременни роби във Великобритания. Около 200 имигранти от Източна Европа са извършвали робски труд във ферма за цветя в Корнуол. Това разкриха местните власти и арестуваха трима мъже, държали работниците при изключително тежки условия. Имало ли е българи и знаели ли са нашите власти?

От българското външно министерство са категорични, че няма български граждани нито сред имигрантите, работили като „бели роби”, нито сред работодателите във фермата в Корнуол.

"Това съобщи българското посолство в Лондон след получен официален отговор от полицейската служба на Девън и Корнуол и Службата за контрол на трудовото посредничество и трудовата експлоатация /GLAA/. Вчера при операция на органите на реда в Корнуол беше разкрита ферма, в която са работили като „бели роби” около 200 имигранти”, се казва с официалното изявление на българското външно министерство.

Всичко започва след журналистическо разследване на репортер от Би Би Си. Полицията започва проверка на условията на труд във фермата и извежда част от работниците, настанявайки ги в кризисен център.

Екип на NOVA успя да се свърже с българи, които твърдят, че са били на работа във въпросната ферма, но са успели да се върнат у нас. Подали са сигнал и до посолството ни в Лондон, откъдето им съдействали с превода.

Още щом виждат кадрите на фермата по телевизията, Али и съпругата му мястото, от което едва успяват да се измъкнат преди няколко седмици.

Българи работили при нечовешки условия в британска ферма (ВИДЕО)

„Бях стотици пъти уверяван, че всичко е перфектно, всичко е уникално, отиваш там, почваш да работиш, осигурена ти е квартира, храна, спане и ще взимаш не по-малко от 500 паунда на седмица”, разказва Али.

Реалността, обаче, е друга.

„Трябва да имаш 90 паунда, когато постъпваш. Самата агенция ти взима между 500 и 800 паунда и 2 седмици си назад със заплатата, а трябва да имаш 2 седмици за удръжка”, разказва Елена.

Личните им документи се задържани още при пристигането. А заплатата се оказва двойно по-ниска от обещаната.

„Работихме по 12 часа. Беше ад”, спомня си Елена.

Великобритания няма да гони българите след Brexit

„Българинът там не е човек. Това всичкото е някакъв омагьосан кръг, повярвайте ми, наистина омагьосан кръг”, на мнение е Али.

Благодарение на роднини семейството успява да събере пари, за да се прибере. Напускането на фермата приключва със скандал.

„Бях заплашен, че ако много говоря, ще бъда вкаран в затвора”, обяснява Али.

Фирмата-посредник, уредила работата зад граница е "Оmega Work end Travel". Намира се в Нова Загора. Не успяхме да открием никого нито на адреса, нито по телефона.

В момента българите във фермата са над 100, твърди Али.

Ще спре ли Лондон достъпа за българи и румънци?

„Има много хора, които не издържат на тези условия и искат да се приберат, но не могат да го направят, защото нямат пари”, продължава разказа си Али.

От посолството ни в Лондон поддържат връзка с британските власти за изясняване на случая.

„Засега не са установени български граждани, нито сред т. нар. „работодатели”, нито сред работещите във фермата”, обясни Константин Димитров, посланик на България във Великобритания.

А властите у нас твърдят, че Сигналите за т. нар. "съвременни роби" растат.

„Много често попадат на обяви, които са фалшиви от недобронамерени работодатели, а понякога тези обяви и тези възможности за работа идват от уста на уста. Много често плащат голяма сума пари преди да заминат. Заминавайки там биват изнудвани с това, че те дължат тези пари на своя работодател и трябва да работят, за да ги изплатят”, обяснява Яна Стоянова от Националната телефонна линия за борба с трафика на хора.

И важно уточнение – агенциите посредници нямат право да осигуряват работа.

„Ние просто набираме подбор на кандидати, съответно ги свързваме с работодателя, който осигурява съответната работна оферта. Снимки се показват задължително на караваните, паркове или на квартирите, в които ще живеят. След като вече всичко е обяснено, се подписва договор със самия работодател, не с фирмата”, обяснява Елизабет Малешкова от фирма-посредник за намиране на работа в чужбина.

Повече по темата гледайте във видеото.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.