Шпионските афери редовно усложняват отношенията между двете страни

Естония и Русия размениха днес на границата си двама души, осъдени на затвор за шпионаж и помилвани от президента, предадоха световните агенции, като се позоваха на естонските власти.
Естонският бизнесмен Райво Сузи бе разменен за руснака Артьом Зинченко на граничния пункт Койдула в югоизточната част на Естония, съобщава БТА.

ЦРУ: Китай е по-голяма заплаха за САЩ от Русия

Райво Сузи бе арестуван през февруари 2016 г. в Русия за дейности, датиращи от периода 2004-2007 г. и бе осъден през декември 2017 г. на 12 години затвор за шпионаж. Той работеше в областта на авиационната индустрия.

Най-прочутите тайни агенти от цял свят в новата "Енциклопедия на шпионите"

През 2017 г. съд в Талин осъди Зинченко на 5 години затвор за шпионаж в полза на руското военно разузнаване. Зинченко живеел в Естония с разрешително за пребиваване от 2013 г. Той бе признат за виновен за събиране и предаване на разузнавателни данни, които нанасят вреда на националната сигурност на Естония.

Канадски учен се оказа китайски шпионин

Шпионски афери усложняват редовно отношенията между Русия и трите балтийски страни, които са бивши съветски републики и които днес са членове на ЕС и на НАТО. През 2015 г. Русия освободи естонския офицер Естон Кохвер, осъден на 15 години затвор за шпионаж. Той бе разменен за Алексей Дресен, бивш ръководен кадър в естонските служби за сигурност, излежаващ присъда от 16 години затвор за шпионаж в полза на Москва.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.