На борда на машината имало 71 души

Руски пътнически самолет, извършващ вътрешен полет, изчезна от радарите край Москва само четири минути след излитането си от летище Домодедово в неделя, съобщава ТАСС.

ВИЖТЕ КАДРИ ОТ МЯСТОТО НА ИНЦИДЕНТА НА ЖИВО ТУК:

Малко по-късно, в Раменския район в Подмосковието са намерени отломки от машината.

Израелски изтребител свален в Сирия (ВИДЕО)

Самолетът Ан-148 е извършвал полет от Москва за уралския град Орск. 

На борда на машината на авиолинии "Саратов" е имало 71 човека - 65 пътници и 6 души екипаж. Оцелели няма.

Сред пасажерите били и три деца на възраст между 5 и 12 години, както и 17-годишен тийнейджър.

Повечето от жертвите са жители на Оренбургска област. Сред пътниците е имало и трима чужденци - граждани на Швейцария Азербайджан и Казахстан. 

Роднините на загиналите ще получат по 1 милион рубли допълнително обезщетение извън застраховката, съобщи президентският представител на Приволжския федерален окръг Михаил Бабич, цитиран от БТА. На близките на жертвите ще бъде оказана и психологическа помощ. 

"Airbus" плаща 81 млн. евро заради корупция

Екип на Министерството на извънредните ситуации пристигна на мястото на катастрофата - близо до селата Аргуново и Степаново. Достъпът до там обаче бе затруднен от снеговалеж и силен вятър в района.

Около 19.00 ч. българско време бе съобщено, че е намерена една от черните кутии на самолета.

Вероятните причини за инцидента са лошите атмосферни условия или грешка на пилота.

В руски медии се появи информация, че машината е паднала след сблъсък с хеликоптер на пощите. Оттам обаче отрекоха тяхна машина да е катастрофирала.

Самолетът е произведен украинския авиоконструктор "Антонов". Бил на 7 години. Купен е преди година от Саратовски авиолинии от друга руска авиокомпания.

Първият полет на този модел е извършен през 2004 г. В такъв модел самолет могат да пътуват до 80 души. Той може да лети на разстояние от 3600 км.

От влизането му в експлоатация, е имало най-малко пет инцидента с този тип самолети. Те са били свързани с колесниците, електрическата система и системата за управление.

"Саратов" е авиокомпания, базирана в едноименния руски град. През 2015 г. за кратко е загубила лиценза си за международни полети, но след това си го е върнала. Изпълнява предимно вътрешни полети, но лети и до Армения и Грузия. Руски медии пишат, че сроковете за обслужване на самолетите им не са били спазвани, но не е ясно, дали това е свързано с катастрофата. 

Часове след падането на самолета от прокуратурата в Русия обявиха, че сертификатът му за летателна годност изтичал на 1 юни тази година. Заместник-транспортният прокурор на Саратовска област Станислав Прохоров уточни, че документът е издаден на 2 юни 2016 г.

За последен път самолетът е преминал техническа проверка в град Пенза, при която не е имало забележки за неговото състояние.

От българското Министерство на външните работи съобщиха, че на борда на самолета не е имало наши сънародници

Български граждани, които желаят да получат актуална информация за обстановката или да подадат сигнал за техни близки, могат да го направят на дежурния телефон на посолството на Република България в Москва +7 495 234 0226, както и на денонощния телефон за съдействие на български граждани в чужбина на дирекция „Ситуационен центъ‪р” ‪+359-2-948-2404; +359-2-971-3856, съобщиха още от МВнР. 

След авиокатастрофата президентът Румен Радев изпрати съболезнователен адрес до руския си колега Владимир Путин.

С огромно съжаление научавам новината за тежката катастрофа на руския пътнически самолет край град Москва, в резултат на която са загинали пътниците и екипажът му“, пише държавният глава. И изразява най-дълбоки съболезнования на близките и семействата на загиналите.

Премиерът Бойко Борисов също изрази съболезнованията на българското правителство и лично своите към всички, загубили близки в катастрофата.

Новината за тази огромна трагедия дълбоко ни потресе. В този труден момент бих желал да предам чрез Вас на семействата и близките на загиналите най-искрени чувства на съпричастност и състрадание“, написа Борисов в телеграма до руския си колега Дмитрий Медведев.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.