Атина подчерта, че ще "защити суверенните си права"

Гръцкото правителство обеща да защити суверенните си права след инцидента от ранните сутрешни часове на вторник, когато кораб на турската брегова охрана се удари в гръцки плавателен съд в близост до егейските острови Имия/Кардак, предава Greek Reporter, цитиран от Фокус.

Туск: Турция да се въздържа от заплахи към членки на ЕС

„Гръцкото правителство многократно заяви, че ще защити решително суверенните права на страната", заяви говорителят на управляващите в Атина Димитрис Цанакопулос. Няма съобщения за пострадали сред екипажа. Гръцкият кораб „Гавдос" е понесъл щети и понастоящем се работи за отстраняването им. Източници от Министерството на отбраната в Атина разкриват, че „Гавдос“ е бил неподвижен във водите край островната група, когато турският кораб се е забил в него.

Турският премиер към САЩ: Време е да се вразумите

В интервю за радиостанцията „Алфа 989“ Цанакопулос подчерта, че Атина отбелязва „засилваща се турска провокативност, която сериозно ни безпокои". „Трябва да сме много внимателни и да наблюдаваме ситуацията и развитието й", подчерта говорителят на правителството. На въпроса дали Атина е загрижена за възможността от сериозен инцидент в Егейско море, той увери, че държавата следи отблизо ситуацията.

Ердоган срещу Гърция: Анкара винаги ще застава зад Македония

Островите, разположени близо до турското крайбрежие, често стават арена на инциденти между турските и гръцките сили. През 1996 г. между двете страни от НАТО почти се стига до война заради тях, припомнят от редакцията. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.