Дискусията беше предизвикана от гневен пост в социалните мрежи

Ожесточената дискусия около Истанбулската конвенция роди нов скандал. След премиерата на детския игрален филм „Лили рибката” в кината, Facebook потребители обвиниха създателите на филма, че лентата е с трансджендър тематика.

58% от българите, чули за Истанбулската конвенция, не я одобряват

Как се ражда този така наречен скандал? Пост във Facebook на потребител с негативно мнение за филма се публикува в информационен сайт.

„Родители, помислете преди да заведете детето си на новия български филм „Лили рибката”.

Задача от учебник по математика предизвика вълна от възмущение

Постът завършва с молба по-малко родители да влеят финанси в една пропаганда.

„Оля Христова. От любопитство разгледах коя е. Тя е част от християнска общност, която се казва „Изобилен живот”. Нейният светоглед е агресиран от „Лили рибката”. Не е антихристиянска, не проповядва зло, защото се стигна до определения, че аз съм антихрист, трябва да пази децата на България от този човек”, коментира Ясен Григоров, режисьор на филма.

Два протеста срещу Истанбулската конвенция

Екип на NOVA потърси жената за коментар, но все още не е отговорила. А междувременно други сайтове също препечатват мнението й.

„Не знам как стигат редакторите на някои сайтове до точно тази публикация на това момиче и проблемът за мен е в това автоматично копиране на информация, която е от хора, които не са гледали филма! Там е скандалът”, коментира режисьорът.

ИСТАНБУЛСКАТА КОНВЕНЦИЯ: Математик и психолог смятат за референдума

Частното мнение на потребител се разпространява лавинообразно и кара създателите на филма да отговарят на обвиненията, че у нас се е появил първият български детски филм на трансджендър тема с невинното заглавие „Лили рибката“, който „пробутвал” джендър послания.

„На моите деца обясних, че Facebook пространството е вид скривалище, маска. Зад тези малки квадратчета, които са лицата ни, ние сме тотално прикрити, спокойни, далеч от истинския диалог и оттам пишеш безнаказано, нанасяш удари срещу някоя жертва”, заяви Ясен Григоров.

Референдум за Истанбулската конвенция - решение или пари на вятъра?

„Аз няма да забравя, като се появи анимационният прекрасен филм Коралайн”, една баба възмутено обясняваше, че това е филм на ужасите за деца и трябва да бъде забранен”, обяснява доц. Петя Александрова, преподавател по „История на киното” в НБУ.

Лентата „Лили рибката” е прожектирана на престижния кинофестивал „Златната Роза”.

„Този филм се възприе много добре на „Златната роза” от публиката. Той търси да не бъде точно детски, той е заявен, че е семеен филм”, обясни доц. Александрова.

Според описанието „Лили рибката” разказва за метаморфозите на едно дете. Щом някой го погледне в очите, то предизвиква магическа вихрушка, променяща го от момче в момиче и обратното.

„Провокацията е в самия филм, който ни кара да бъдем максимално отворени, да развържем нашите мисли, чувства, емоции и докъде ние можем да бъдем свободни. Доколкото всеки според капацитета си”, коментира доц. Александрова. „Аз не виждам джендър послания. Виждам всякакви човешки и извънчовешки послания, които биха могли да се нарекат космични, приказни, митологични”.

Каракачанов: Полът е биологична категория, а не социална

А киното е изкуство и неговият прочит и послание е индивидуален, категорична е кинокритикът доцент Александрова.

„Любимият ми случай е Пенелопе Круз, която се оказва монахиня, бременна и болна от СПИН. Нали, доста несъвместими неща, но ние или приемаме тази условност, или просто не гледаме такива филми”, заяви доц. Александрова.

„Недомислията са в тиражирането на някаква псевдосензация. Няма връзка с Истанбулската конвенция. Този филм е посветен на моите деца, на моето родителство и на любовта, която имам към децата ми”, коментира режисьорът.

Дали лентата „Лили рибката” се превърна в буря в чаша вода, това ще преценят зрителите.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.