Властите смятат, че мароканецът е от ИДИЛ

Полицията залови 36-годишен мароканец, заподозрян, че е оказвал логистична подкрепа за стрелеца от осуетения опит за джихадистка атака през 2015 г. във високоскоростен международен влак Thalys, движещ се по направление Амстердам Париж. Мъжът е задържан на автобусна спирка в Париж, съобщи източник, близък до разследването. Заподозреният живее в Испания и е арестуван в резултат на съвместна френско-испанска операция, докато се е придвижвал към Белгия, се уточнява в комюнике на испанското министерство на вътрешните работи.

Осъдиха на доживотен затвор терорист в САЩ

„Разследването на испанската полиция разкри, че този мароканец е подпомагал /джихадистка/ клетка, която е планирала атентата. Той е предоставял логистична подкрепа чрез прехвърляне на няколко от нейните членове в рамките на ЕС, както и осигурявайки им автомобили“, се казва в комюникето. Мъжът е заподозрян от испанските власти, че е оказвал помощ за осъществяването на проект на джихадистката организация „ИДИЛ“ за извършване на атентати в страни от ЕС.

Кой е мароканският боец от ИДИЛ, когото властите задържаха?

В момента на ареста, той не е бил въоръжен. На 21 август 2015 г. мароканецът Аюб ел Хазани откри огън с автомат „Калашников“ във влак Thalys от Амстердам за Париж. Той рани двама пътници, преди да бъде обезвреден от американски военнослужещи в отпуск и пътували в същия влак. Той е действал по заповед на Абделхамид Абауд, за когото се смята, че е организатор на атентатите от 13 ноември 2015 г. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.