Каква е цената на стабилността в коалицията?

Началникът на кабинета на премиера Бойко Борисов - Румяна Бъчварова - заяви в "Здравей, България", че отстъпването от подписването на Истанбулската конвенция е с цел да се стигне до „процедури, които да доведат до съгласие и общо разбиране по същността” на въпросния документ.

„В процедурата на разбирането изгубихме смисъла на изключително важна тема за цялото ни общество”, заяви тя.

Гласуването на Истанбулската конвенция се отлага (ВИДЕО)

Бъчварова подчерта, че 47 държави – „европейски, съвременни и развити” са ратифицирали конвенцията и „България има всички основания”, да се присъедини към тях. Според нея българското общество е било подведено от „грешна интерпретация на някои елементи” от текста на конвенцията.

„Не оценихме, че могат да се допуснат спекулации, с които след това да се борим”, заяви тя. По думите й е необходимо време, за да се обясни какво предлага конвенцията.

ГЕРБ поиска от КС да разтълкува Истанбулската конвенция

„Мисля, че има положителен резултат и той е, че червената лампа за домашното насилие свети в съзнанието на много хора”, каза Бъчварова.

„Няма пълни гаранции и аз не приемам този аргумент”, каза тя за онези, които твърдят, че не се знае какъв е ефектът от конвенцията в други страни.

Валери Симеонов: НСО е "държава в държавата" и "заплаха"

За отношенията в коалицията, особено на фона на споровете около конвенцията, Бъчварова смята, че има „диалог” и се „уважава мнението на останалите”. Тя добави, че правителството веднага се е разграничило от изказванията на Валери Симеонов за зелената евродепутатка Ска Келер.

Валери Симеонов: Ска Келер да бъде обявена за персона "нон грата"

Дискредитират ли ни изказвания като това на вицепремиера Симеонов или пък отказът от ратифицирането на Истанбулската конвенция?

Според Румяна Бъчварова в Европа има голяма „добронамереност” към нас, но „при всички случаи това се взима под внимание, но не е пречка или условие за преднамерено отношение”. Тя подчерта, че във всяка европейска страна има сложни политически конфигурации.

Каракачанов: Полът е биологична категория, а не социална

„Нашите Патриоти са представени в ЕП и там има други техни колеги, които поддържат тази политическа линия”, заяви Бъчварова.

Тя каза, че позицията на премиера Борисов за протестите около Пирин е „много честна и открита”.

„Сегашното правителство, в лицето на министъра, вицепремиера и особено премиера, се опитва да намери най-правилното решение”, каза началникът на кабинета на министър-председателя.

„Става въпрос за една група в обществото, която няма парламентарно представителство и протестите са възможност да изрази своята позиция”, изрази тя мнение за протестите на природозащитниците.

Как протекоха шествията "за" и "против" строителството в Пирин (ВИДЕО)

Относно спора с БСП за Луков марш, тя каза, че официалната позиция на ГЕРБ е, че мероприятието не трябва да се провежда заради възгледите, които се изразяват чрез него: „Много се опасявам, че се връщаме към една тема, която изглеждаше затворена за нашето общество – оценката на събитията около 1944 година и Народния съд”.

Джамбазки: Ска Келер е крайнолява екстремистка

„Реферирайки към събитията от този период на историята и вкарвайки ги в ежедневната политическа битка, се връщаме много назад и представяме по погрешен и изменен начин тази тема пред по-младото поколение”, каза Бъчварова. С тази декларация БСП са върнали много назад партията си, добави тя и подчерта, че е абсолютно невярно, че ГЕРБ толерират провеждането на мероприятия като Луков марш.

„Категорично го осъждаме, но това е проява на група граждани, която е в режим, който не допуска да бъде забранена категорично”.

СПОР В ПАРЛАМЕНТА: ГЕРБ и БСП се скараха заради Луков марш

„Не можем да оставяме черна дупка на картата на Европа”, заяви Бъчварова за европейската интеграция на Западните Балкани. Тя каза, че всички в Европа са припознали този български приоритет като изключително важен.

Тя припомни, че председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер е предложил да завърши обиколката си на Западните Балкани в София, където да даде обобщение на резултатите от нея.

Какво си казаха Меркел и Борисов в София?

„Изключително добър пример за това как Европа може да помогне, как действа и как се работи в съвсем конкретен и оперативен порядък”, каза Бъчварова и добави, че това е стил, който българското европредседателство е наложило.

Ердоган идва във Варна на 26 март

„Има въпроси с Турция, която е в подготовка на своето европейско членство, които трябва да се изяснят между европейските институции, държавите членки и Турция”, подчерта Бъчварова. Срещата няма да решава двустранни отношения, обобщи тя.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.