Той беше повторно приет

Парламентът отхвърли шесто поред вето на президента. Депутатите преодоляха ветото на Румен Радев върху текстове, с които може да се удължава срокът за започване на строителство в земеделски земи със сменено предназначение.

Това стана с гласовете на ГЕРБ, Обединените патриоти и ВОЛЯ. "За" гласуваха БСП и ДПС. Шестима от левицата са се въздържали. 

Президентът наложи вето върху закона, допускащ застрояване на земеделски земи

Спорният закон беше прокаран през текст друг закон. Това за едни е повод за тревога.  „Когато всички се занимават с втория лифт на Банско, с Истанбулската конвенция , се прокарват такива много важни, чувствителни за българското общество текстове”, коментира Бюрхан Абазов от ДПС.

Радев: Парламентарната република атрофира (ВИДЕО+СНИМКИ)

Вносителят на текстовете защити предложенията си и обясни, че с промените се изчистват административни неуредици, които пречат на собствениците.

В началото на месеца президентът Румен Радев наложи вето, защото с промените земите щели умишлено да пустеят, докато не се появи инвеститор. По конституция земята е национално богатство, източник и основа на всички блага.

„Моите аргументи бяха много ясни. Те бяха разбрани от българската общественост, но аз не внасям моите вета по преценка дали парламента ще ги отхвърли или не”, заяви Румен Радев.

Имаше протести против намерението на депутатите. Имаше протести и против ветото на президента. Според противниците на закона, освен че дава възможност за презастрояване на Черноморието, вносителят е в конфликт на интереси.

Собствениците на земи са доволни, а по-голямата част от терените, въобще не били край морето. 

„Основно засегнатите са от вътрешността на страната - по морето има много малко такива собственици - дребни, семейни и те са много доволни”, коментира Тодор Георгиев от Национална асоциация "Българско Черноморие". 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.