Президентът ще се срещне с колегата си Георге Иванов, премиера Заев и председателя на НС Талат Джафери

Държавният глава на България Румен Радев ще пристигне на първо официално посещение в Македония, отбелязва скопското електронно издание МКД, цитирано от "Фокус". Освен от съпругата си Десислава, в рамките на визитата си в Скопие на 16-17 февруари Радев ще бъде придружаван от двама митрополити от Българската православна църква.

Преговорите за името на Македония продължават у нас

По време на престоя си Радев ще проведе срещи с македонския си колега Георги Иванов, с премира на югозападната ни съседка Зоран Заев, с председателя на парламента Талат Джафери, както и с лидерите на ДСИ и ВМРО-ДПМНЕ, Али Ахмети и Християн Мицкоски. Според съобщенията, предвидена е и среща с депутата Илия Димовски, председател на парламентарната комисия за сътрудничество с България. В рамките на първия ден от посещението на българския президент е планирано полагане на цветя върху гроба на Гоце Делчев в църквата „Св. Спас“ в Скопие, както и официален обяд със Заев.

Влиза в сила договорът за приятелство между България и Македония

На втория ден от посещението са планирани срещи и разговори за насърчаване на икономическото сътрудничество между двете страни. Интересно е, че за първи път в делегацията на президента ще има и двама митрополити от Българската православна църква, Николай и Киприан. Последният е председател на Комисията на БПЦ, която води преговори за признаване на автокефалността на МПЦ-Охридска архиепископия. Той бе избран за поста от Светия синод, след като БПЦ се съгласи да стане Църква-майка и да се бори за автокефалността на МПЦ-ОА, подчертават от редакцията.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.