Това решиха Изпълнителното бюро и ръководството на парламентарната група на партията

БСП не приема искането на ГЕРБ за това съпартийникът им Валери Жаблянов да подаде оставка като заместник-председател на Народното събрание. Това каза депутатът Кирил Добрев след съвместното заседание на Изпълнителното бюро и ръководството на парламентарната група на социалистическата партия, съобщава БГНЕС.

Жаблянов: За какво да подавам оставка?

До настояването от страна на управляващата партия се стигна заради декларация за Народния съд през 1945 г., която разбуни духовете в обществото. Неин автор е Валери Жаблянов. В текста той определя съда като „необходимо и навременно правосъдие”.

От БСП се разграничиха от изказването и обявиха, че това не е официална позиция на партията.

Елитът на БСП се позовава на решение от 1991 г. на партията, в което се казва, че тя като наследник на предишна партия, допуснала грешки, се извинява на всички пострадали. Това решение не е преразглеждано на друг партиен форум, подчерта Добрев. И затова нямат основание да приемат искането за оставка на Жаблянов.

"За какво да подавам оставка? С какви мотиви, не виждам мотиви. Личното ми мнение съм го споделял многократно по партийни форуми. Има най-различни мнения по тези въпроси в България. Народният съд е исторически факт", заяви по-рано и самият Жаблянов.

Бойчев: Мнението на Жаблянов за Народния съд не е позиция на БСП

По думите му редица международни документи определят Народния съд като задължителен.

"Най-вероятно има и невинни жертви“, допълни депутатът.

В четвъртък в сградата на НС дойдоха и представители на Съюза на репресираните.

Такъв гаф не може да се прости, уважаеми народни представителите”, коментира Лили Друмева от Съюза.

От ГЕРБ се заканиха, ако отстраняването на Жаблянов не стане факт, да започнат събиране на подписка от утре за неговото уволняване от поста зам.-председател на парламента. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.