Премиерът не пропусна да коментира и освобождаването на германския журналист от Турция

На Мюнхенската конференция поставих въпроса за цените на въоръжението – геостратегически сме разположени на място, заради което Европа и Америка биха могли да дадат преференциални цени. Това каза пред журналисти министър-председателят на България Бойко Борисов след среща с вътрешния министър на Бавария Йоахим Херман относно разширяването на Шенген и във връзка с официално откриване на официоза на Мюнхенската конференция по сигурността - вестник „Security Times“, предаде Агенция „Фокус“.

Борисов отговори на предложението за руско гражданство

„Ние как даваме възможност да тренират в България в базите ни. Това също да се приеме като материален носител и да намалят цените“, изтъкна Борисов. Министър-председателят посочи, че е разговарял с вътрешния министър на Бавария Йоахим Херман, защото като дойдат избори и всички започват да приказват, като в България, срещу Турция.

От Мюнхен: Борисов настоява да влезем в Шенген и Еврозоната

„Тогава се говори най-много и срещу страните от границата, защото явно хората в Бавария са много уплашени, както и в цяла Германия и не искат да чуват за разширения, защото оттам могат да дойдат мигранти“, каза премиерът. Той поясни, че са го питали колко мигранти преминават през България за годината, а той им е отговори, че за миналата година са общо петима. Според него всичко с Шенген ще е наред.

Борисов: Спокоен съм, че южният фланг на НАТО е защитен надеждно от Турция

Във връзка с преминалия наскоро през България представител на ИДИЛ, премиерът заяви: „Още от времето, когато ръководех службите, по такива теми избягвам да говоря. Много гледат телевизия. Много внимателно наблюдават всеки на по-висок пост, не само тук, а в света къде и какво се изказва. Въпросното лице не мина, защото е задържано, и системите, които сме изградили заедно с партньорските служби са много надеждни. Това не е епизодичен случай. Затова и премиерът на Великобритания Тереза Мей каза: „Както и да се развива Брекзит, моля те остави така да работят службите в България за британските служби“. Действително в това отношение ние имаме изключително надеждно партньорство. Това са ни може би най-добрите звена, които имаме“, посочи Борисов и изрази радостта си, че през годините не са политизирани и местени.

Борисов се среща с водещи германски политици

По повод освободения германски журналисти в Турция, Борисов припомни, че е казал, че това незабавно трябва да се направи. „Неслучайно е направено вчера. Днес всички са доволни и се надявам в бъдеще да няма подобни неща. Когато има задържан журналист, когато има такова напрежение в НПО, в медиите, колкото и добри неща да се опитваме на политическо и работно ниво да поговорим, остава един неприятен оттенък. Радвам се, че тази сага е приключила и действително да вървим напред“, допълни министър-председателят. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.