На паметника "Васил Левски" в София поднасят цветя в негова памет

145 години от гибелта на Васил Левски - в цялата страна се провеждат възпоменателни церемонии.

145 години от обесването на Васил Левски

От рано тази сутрин на паметника „Васил Левски” в София поднасят цветя в памет на Апостола. Прозвучаха и заветите на Левски, рецитирани от пет деца от всички общности в България, за да ни напомни, че сме равни независимо от произхода си – български, турски, еврейски, арменски или ромски.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Сред първите, поставили цвете в знак на признание, бе потомката на Васил Левски Христина Богданова, която пази кичур от касата на своя родственик, запазен от майката на Левски и предаван вече трето поколение.

Сред първите, поставили цвете, бе и вицепрезидентът на България Илиана Йотова. Пред паметника имаше и уроци за децата от различни детски градини, които също дойдоха, за да поднесат цвете.

Откриха паметна плоча на Васил Левски в посолството в Атина

В храма „Света София” по-късно през деня ще се отслужи панихида, а след това е организирано литийно шествие до паметника на Апостола, следвано от церемония – поклонение.

Всички, които желаят да присъстват на церемонията, ще бъдат пропускани през два контролно-пропускателни пункта. Първият – на кръстовището на бул. „Васил Левски“ и ул. „Оборище“ и вторият – на бул. „Дондуков“ и бул. „Васил Левски“.

Денят ще бъде отбелязан в цялата страна. Литийно шествие ще има и в Ловеч.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.