Трусът е усетен в София, Пловдив и Благоевград

Земетресение със сила 4,6 по Рихтер е регистрирано тази нощ близо до Асеновград, съобщиха от БАН. Трусът е бил в 01:41 часа, а епицентърът е бил край Садово. 

4,3 по Рихтер в Гърция

Според класификацията, която БАН използва, става дума за слабо земетресение. „Всички земетресения с магнитуд между 4 и 5 по скалата на Рихтер са слаби. Не би трябвало да очакваме драматични последствия от това земетресение и афтършоковата поредица, която най-вероятно ще продължи няколко дни”, съобщи професор Емил Ботев, ръководител на департамент „Сеизмология” в Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН.

Към момента след основния трус са регистрирани около 20 земетресения с магнитуд под 3 по скалата на Рихтер. „Това са микроземетресения”, уточни проф. Ботев.

„Земетресението е с дълбочина от 14 километра и именно заради това няма сериозни щети в района на епицентъра”, каза още той.

Според Европейския сеизмологичен център земетресението е било със сила 4,3 по скалата на Рихтер, а епицентърът - на около 7 километра  от Асеновград. Сред градовете, в които е било усетено земетресението, са София, Асеновград, Пловдив и Благоевград. 

„Земетресението е усетено силно, но нямаме сведения за щети”, съобщи пред NOVA заместник-кметът на Асеновград Петър Бояджиев. Два пловдивски квартала имат проблем с водоподаването след труса. В село Караджово е паднал един комин.

 

Репортери: Глория Николова, Рада Богданова, Благой Бекриев

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.