Теменужка Петкова заяви, че иска да изчисти името си

Оставка в кабинета „Борисов 3”. Енергийният министър Теменужка Петкова се оттегля от поста си.

Причината е продажбата на най-голямото енергийно дружество у нас - ЧЕЗ. Петкова разказа, че има 20-годишно приятелство със собственика на фирмата, която купува ЧЕЗ.

Делян Добрев: Как фирма с 90 хил. актив купува ЧЕЗ за 300 млн. лв.?

Става въпрос за „Инерком-България”, собственост на Гинка Върбакова от Пазарджик.

Оставката дойде изненадващо бързо. Почти веднага след като в парламента попитаха кой е реалният купувач на ЧЕЗ. И след като още сутринта в предаването „Здравей, България” Делян Добрев изрази опасения за сделката, и след като стана ясно, че Теменужка Петкова е близка от години до купувача, от БСП поискаха лично премиерът да отговори на въпросите им. А управляващите обясниха, че сделката е направена в Чехия и предстоят проверки от българските институции.

СДЕЛКАТА ЗА ЧЕЗ: Ще има ли проверка на сделката по продажбата?

По-малко от 24 часа след новината, че за ЧЕЗ има одобрен купувач, започнаха да валят съмнения. Защото, оказа се, собственичката на фирмата - купувач „Инерком България” е собственост на хора, близки до енергийния министър Теменужка Петкова. 

„Познавам ги от последните 20 години, но не съм им кума”, заяви Теменужка Петкова.

За да изчисти името си, Петкова депозира оставката си.

Петкова: Няма официална информация, че индийци ще купуват ЧЕЗ

„Не искам по никакъв повод да се коментират някакви отношения и да има поводи за съмнения за сделката, да се намесва името на премиера. Смятам, че достойната постъпка е да се подаде оставка”, заяви Петкова.

„За съжаление, като говорих с нея, тя каза, че ги познава тези хора и аз не бих оставил ни най - малко съмнение в който и да е българин, че стоим зад една абсолютно частна сделка”, коментира премиерът Борисов.

Оставката на министъра беше изпреварена от въпроси за одобрения купувач.

„Гинка от Пазарджик е регистрирала тази фирма през септември 2017 г. с капитал от 50 хиляди лева и Гинка от Пазарджик плаща 320 милиона евро за бизнес, който прави оборот над 1 милиард и половина лева”, заяви Корнелия Нинова.

„Няма нужда да драматизираме, г-жо Нинова, аз също изразих опасение, зададох въпроси”, отговори Делян Добрев. 

Въпроси и към премиера за процедурата по сделката.

„Да дойде в българския парламент и да дава отговори. Има ли правителството на България информация за сделката и какво е отношението му към нея? Не му завиждам и в двата случая”, заяви Корнелия Нинова.

„Сделка, проведена в Чехия, ние няма как да контролираме или пречим”, заяви Борисов.

И напомни, че предишно негово управление не било в добри отношения с ЧЕЗ.

„Нека ви напомня как подадохме оставка първият път, когато забавиха умишлено фактурите и на хората се струпаха огромни сметки”, заяви Борисов.

Оставката на Теменужка Петкова ще бъде обсъдена на коалиционен съвет между ГЕРБ и Патриотите. Но реакции имаше още днес.

„Ако всеки, който има приятел, трябва да носи отговорност за действията или бездействията, трябва да носи отговорност, за мен е малко странно”, коментира Владислав Горанов. 

„Оставката е единствен завършек на една тъжна политическа кариера”, коментира Таско Ерменков.

Коалиционният съвет се очаква да бъде в началото на следващата седмица.

Междувременно Валери Симеонов заяви, че ако фирмата-купувач има някакви дългове и закононарушения, ДАНС може да се намеси. Според него по-интересен бил въпросът защо държавата няма никакви дялове в енергодружествата и не може да влияе върху подобни сделки.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.