Фестивалът беше закрит с лентата на Милко Лазаров „Ага”

Филм с българско участие спечели “Златна мечка” на “Берлинале". Филмът “Не ме докосвай” е копродукция на няколко държави, сред които и България. Лентата грабна горямата награда на един от най-престижните фестивали в света в съревнование със 17 филма.

Творбата на румънската режисьорка Адина Пинтилие смесва реалността с фантазията и показва няколко герои, които търсят интимност, но в същото време се плашат от нея.

„Такова предизвикателство не съм имала в кариерата и в живота си. Всички ние не сме персонажи, а сме самите ние”, разказва актрисата Ирмена Чичикова.

„Този филм е правен 7 години, той е едно много рисковано пътешествие, в което ни поведе режисьорката Адина Пинтилие. Аз участвам от самото начало – има и много сериозно българско участие – освен двамата актьори – Ирмена и Георги Налджиев, музиката, целият звукозапис е осъществен от българи, снимано е в България”, разказва Мартичка Божилова, продуцент на филма "Не ме докосвай".

Наградата е постижение за цялото българско кино.

Адина Пинтилие. Снимка: БГНЕС

„Наистина не очаквахме. Конкуренцията беше огромна, това бяха страхотни филми, много известни режисьори от ранга на Уес Андерсън. Това е нещо невероятно, според мен е исторически моментът – филм с българско участие да спечели „Златна мечка”, това е „Златна мечка” и за България”, казва Мартичка Божилова, продуцент на филма "Не ме докосвай".

"Не очаквахме да победим. Нашият филм подканя към диалог. Той е отворен към света и призовавам всеки да се включи в дискусията, най-вече зрителите, но и всички ние. А сега идва моментът да празнуваме с нашия екип", разказва Адина Пинтилие, режисьор на "Не ме докосвай".

„Сребърна мечка” за най-добър режисьор беше дадена на Уес Андерсън за анимационния филм "Островът на кучетата". Антони Бажон беше определен за най-добър актьор за играта му "Молитвата". А наградата за най-добра актриса взе Анна Брун за филма "Наследничките".

Полската режисьорка Малгожата Шумовска получи Голямата награда на журито за филма „Лице".

С български филм откриват и закриват „Берлинале”

68-ото издание на филмовия фестивал, за първи път в историята, беше закрито с български филм. Около 2000 зрители гледаха и аплодираха лентата на Милко Лазаров „Ага”.

За последно страната ни е участвала в основната програма на фестивала преди цели 30 години.

Милко Лазаров. Снимка: БГНЕС

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.