"Страната върви по верния път", коментира той

"Македония върви по верния път и ако продължава по него, до няколко месеца може да получи препоръка от ЕК". Това заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, цитиран от БГНЕС. Той е на посещение в македонската столица Скопие. 

Юнкер посочи, че не е дошъл в Скопие, за да съобщи точната дата за започване на преговорите за членство на Македония с ЕС, но заяви, че страната е постигнала напредък и ако продължи да се движи в същата посока, до няколко месеца може да получи очакваната препоръка за започване на преговори.

Бъдещето на Западните Балкани: Шансът на всяка страна-кандидат за ЕС зависи от усилията й

"През изминалия период Македония е извършила реформи, които изненадаха света, а договорът с България увеличи репутацията на държавата в ЕС. Става дума за помирение на историята и географията, за решаване на дългогодишни проблеми. Направихме това с други държави, ще то направим и с вас", увери Юнкер.

Председателят на ЕК посочи отново, че резултатите за всяка държава от Западните Балкани ще се преценяват въз основа на индивидуалните й постижения. Той поръча на македонските власти да разрешат спора за името с гръцките си приятели.

Демонтират надписа с името на летището в Скопие (ВИДЕО)

На срещата си с Юнкер Заев, той изтъкна, че Македония полага усилия за насърчаване на добросъседските отношения.

"Македония поставя акцент върху изграждането на нови мостове на сътрудничество, на открит диалог, основан на взаимно уважение. Насърчени от Договора за добросъседство с България, продължаваме със сериозен ангажимент да работим за решаване на проблема, който Гърция има с нашето конституционно име", каза Заев.

Преговорите за името на Македония продължават в София

Македонският премиер подчерта, че за правителството в Скопие е приемливо име с географски определител, който да разграничава Македония и едноименния регион в Гърция.

"Настояваме за решение, което да е трайно, да зачита достойнството и да защитава идентичността и на двете държави", подчерта Заев. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.