Вижте какви са били сънародничките ни преди век и половина

На празника на жената Ани Салич ни среща с българки, променили историята ни. 

ВИЖТЕ ГАЛЕРИЯТА ТУК

В една българска църковна книга от 17 век се казва: „Жената да бъде безмълвна и покорна, на жените забранявам да учат, също и да владеят своя мъж. Да живеят безмълвно, защото Адам е създаден по-рано, а после него – Ева”.

Френският пътешественик Бланки пък разказва: „Сърбите и българите казват само тази дума –„тя" за жена си… Те дори не ги именуват като говорят за тях”.

Звездни майки и техните деца - от България до Холивуд (ГАЛЕРИЯ)

Историята обаче показва, че има хиляди българки, които не са били просто безмълвни спътници на мъжете си. 

Пример за такава жена е Рада Гугова. Тя е дъщеря на Иванка Герова – първата учителка, и племенница на Найден Геров. Завършва в Русия със златен медал. Връща се в България и работи за създаване и възстановяване на девически училища, женски дружества. Оставя и дарения във фонд на нейно име, с които се подпомагат изоставени деца, сираци и млади таланти”, разказва историкът Румен Манов.

Той дава и други примери за успели и богати българки – Мария Герова (създавала девически училища) и сестрите Мария и Екатерина Горанови (владеят по 4-5 чужди езика, завършили са образованието си в Прага).

ЖЕНИТЕ И КОЛИТЕ: Неволите на дамите шофьорки (ВИДЕО)

Манов показа пред камерата на NOVA и тефтерче на фотограф със снимки, правени през 1860 г.

Жените тогава са били европейки. Имаме абсолютно неправилната представа, че българката по онова време е била само в народна носия и е стояла само на нивата”, коментира историкът.

Той твърди, че макар и не открит, тогава е царял матриархат. Мъжете са се вслушвали в мнението на жените, които много често – при отсъствие или смърт на съпруга си, са поемали грижите за цялото семейство.

Още по темата гледайте във видеото.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. 

  1. Получавайте най-важното от деня в пощата си

    Имейл адрес