Река Огоста излезе от коритото си, евакуират хора

Наводнения в Северозападна България. Река Огоста излезе от коритото си. Една от критичните точки в региона е село Бързина. Водата в реката се покачва застрашително, а хората вече са евакуирани. 

Изпускат контролирано яз. "Тича" заради опасност от наводнения

Бедствено положение обявиха в община Хайредин. Причина е язовир „Рогозен“, който се пълни с 10 сантиметра на час, а стената на преливника му е компроментирана. В момента водата се изпомпва от водоема и стената на преливника се насипва със скални материали, за се реши проблема със силната струя, с която водата излиза в дерето.

ЗАРАДИ СНЕГОТОПЕНЕТО: Има ли опасност от преливане на язовири?

Така изглежда в момента язовир „Рогозен“ – един от най-големите в каскадата от 16 изкуствени водоема. Изпомпването се налага заради проблем в стената на преливника.

Укрепват го със скална маса и изпомпват водата в дерето, за да не залее населените места, които се намират в ниското.

Денонощно наблюдават прелелия язовир "Ясна поляна"

До язовира обаче идват много жители на катастрофално наводнена преди 4 години Мизия. Минават десетки километри, за да видят с очите си какво се случва от страх за собствените домове.

Фандъкова разпореди да се следят нивата на реките и язовирите

До критичната точка на река Скът остава около 1 метър. Хората със страх следят водата, която се събира в района на помпената станция и високото ниво на река Огоста, която може да подпре Скът и това да качи равнището. Проблем са още продължаващото снеготопене и дъждът, който вали от сутринта. 

Репортери: Николай, Василковски, Румяна Попова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.