Преди два дни той нарече руския патриарх Кирил "второразрядно съветско ченге"

Вицепремиерът Валери Симеонов заяви, че няма да се извини за думите си към руския патриарх Кирил. След посещението му у нас той го нарече "второразрядно съветско ченге".

"Обединените патриоти": Валери Симеонов да се извини на Руския патриарх

Симеонов заяви това на гара Буново, където преди 33 години се случва един от най-кървавите терористични атентати у нас. Именно днес на честванията по случай годишнината се реши, че той ще говори по темата дали ще се извини по искане на Волен Сидеров.

Руският патриарх си тръгна огорчен от България

„Човек се извинява, когато има вина. Аз не чувствам абсолютно никаква вина, защото намирам, че няма основание за никакво извинение. Моите думи са били изключително точни и премерени. Обмислям всичко, което казвам, включително и сега. Така че аз намирам, че няма основание за никакво извинение. Даже съм спестил доста факти около личността на патриарх Кирил. Неговото поведение беше по-скоро поведение на политик, отколкото на духовно лице", заяви Валери Симеонов.

"Аз като български патриот не мога да допусна някой да идва в моята родина и да раздава рецепти или указания на кого да благодарим и на кого не. В края на краищата на първо място за мен винаги са били интересите на България, защита на нейния авторитет и достойнство. Така че няма как да бъде преглътната такава непремерена постъпка. Въпросът за мен е изчерпан”, каза още Симеонов”, каза още Симеонов.

КОАЛИЦИОНЕН ОГЪН: Сидеров с критики към партньорите си (ОБЗОР)

Той допълни, че предстои разговор с Волен Сидеров, за да изяснят отношенията си.

„Нека да изчакаме да се отложат страстите и емоциите. Ще направим разговор в началото на другата седмица”, поясни вицепремиерът.

"В съзнанието на хората остава едно неправилно впечатление, че коалицията трябва да е единна по всички въпроси. Все пак ние сме три различни партии, обединени около обща програма. Иначе в общото сме около 90%, но имаме и разминавания и тези различия си остават", коментира Валери Симеонов.

Валери Симеонов: Ска Келер да бъде обявена за персона "нон грата"

Припомняме, че това е вторият случай от началото на годината, в който след думи на вицепремиера се стигна до напрежение в политическите редици. В началото на февруари Симеонов поиска съпредседателят на Зелените в Европейския парламент Ска Келер да бъде обявен за персона „нон грата”. Тогава Министерският съвет се разграничи от неговите думи.

Коментар по темата имаше и в Народното събрание. От изявленията на останалите двама лидери в коалицията Красимир Каракачанов и Волен Сидеров стана ясно, че напрежението като че ли е утихнало.

Правилна ли беше позицията на Радев за Освобождението при срещата с патриарх Кирил?

Сидеров заяви, че личен грях на Валери Симеонов остава решението му да не се извини на руския патриарх. На въпрос може ли коалицията да продължи да съществува без Симеонов, той заяви, че „коалицията може да продължи да съществува без всеки един от нас”.

На друго мнение беше Красимир Каракачанов, който каза, че на този етап въпросът за оставането на Валери Симеонов в коалицията не стои на дневен ред. Той обясни, че е по-добре да имаш коалиционен партньор, който е по-емоционален, отколкото такъв, който да не изразява емоции.

Междувременно от ВОЛЯ настояха парламентът да се разграничи с декларация от изказванията на Валери Симеонов и на партньора му в коалицията "Обединени патриоти" Волен Сидеров, който заяви, че ако Симеонов беше обидил главния равин на Израел, едва ли щеше да е вицепремиер. 

Допустимо ли е руският патриарх да поучава президента Радев за Освобождението?

Големият партньор в управлението – ГЕРБ, коментира, че въпреки съмненията на опозицията, няма притеснения за стабилността на коалицията.

„Не бих използвал тези думи на мястото на г-н Симеонов, но смятам, че той също е бил воден от инстинкта си да защити българския президент. Ние нямаме проблем с „Обединените патриоти”, а напротив. Работим конструктивно и добре в парламента”, заяви в "Здравей, България" тази сутрин Тома Биков.

Радев към Руския патриарх: Близки сме и заради и църквите

За коментар бе помолен и депутатът от БСП Драгомир Стойнев.

„Реакцията на българския вицепремиер е изцяло дебалансирана, нервна. За пореден път този човек ни вкара в огромен скандал и министър-председателят трябва най-накрая да вземе отношение по действията и изказа на този човек”, заяви Стойнев.

Репортери: Ивета Шилигарова, Ина Гълъбова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.